Hlavní obsah

Hostem Letní filmové školy bude Kohout, cenu dostane Jakubisko

Novinky,

Po 34. se uskuteční na přelomu července a srpna v Uherském Hradišti Letní filmová škola(LFŠ). Město upřednostnilo tradičního pořadatele, jímž je Asociace českých filmových klubů, před odvolaným ředitelem Jiřím Králíkem a poskytlo asociaci půjčku. Za přínos československému filmu bude oceněn Juraj Jakubisko a LFŠ uvede i retrospektivu děl Pavla Kohouta.

Článek

Pavel Kohout uvedl, že film je mu blízký. Označil ho „svou třetí nohu“, když první je divadlo. „Vždy jsem se zajímal, jestli to bude od kolébky do hrobu,“ uvedl k retrospektivě a dodal: „Začít by měla mým nejslavnějším filmem Zítra se bude tančit všude.“ Doufá, že bude čas i na „ maratón“. „Konec velkých prázdnin má 420 minut,“ uvedl Kohout a dodal, že doufá, že bude uveden i filmový přepis jeho hry o koncilu v Kostnici. Umělecký ředitel Pavel Bednařík potvrdil, že uveden bude i izraelský snímek Svatá Klára. „Před lety běžel v kinech, ale v televizi se neobjevil,“ doplnil.

Podle Bednaříka sice ocenění Jakubiska může vypadat jako dublování s festivalem v Karlových Varech, ale zdůraznil, že Letní filmová škola uvede kompletní retrospektivou děl včetně jeho krátkých filmů. Právě větší propojení hostů s promítanými snímky by mělo být jednou dramaturgických změn, které připravilo nové vedení. Ředitel doplnil, že s uvedením Jakubiskových filmů nebude problém, i když se slovenský filmový archív soudí o práva k některým s režisérem.

Další změnou je, že festival už nemá jedno celkové téma, ale nabídne 12 cyklů, které by si měly být rovnocenné. Hlavní Bratři v triku je věnovány magii ve filmu a navazují na závěr loňského ročníku, protože téma bylo plánováno už dříve. Pozváni proto byli režiséři Jan Švankmajer, jehož tvorbu přiblíží nejen retrospektiva filmů, ale také výstava, Španěl Julio Medem, který již účast přislíbil a hledá termín, a také Alejandro Jodorowsky.

Město se postavilo za Letní filmovou školu

Filmová škola se uskuteční díky podpoře města, které se stalo generálním partnerem a pořadatelům poskytlo půjčku ve výši 4 milióny korun s a nevratnou dotaci. Starosta Libor Karásek doplnil, že peníze byly schválené jednomyslně a uvedl, že zastupitelstvo také jednomyslně podpořilo pořádní filmové školy a nepřiklonilo se k nápadu odvolaného ředitele Jiřího Králíka pořádat ve městě letní filmový festival. Ten chce Králík uskutečnit v jiném městě.

"Kontinuita LFŠ nesmí být narušena. Chceme navázat na vše pozitivní, co v rámci této akce vzniklo," zdůraznil předseda Rady AČFK Petr Korč. Město bude školu podporovat do roku 2015. Korč doplnil, že rozpočet bude podobný jako v minulých letech, tedy vyšší než deset miliónů.

Letní filmová škola se uskuteční od 25. července do 3. srpna a akreditace bude zahájena 20. května. Úplný program bude znám 31. května 

Reklama

Související články

Filmovka: konec ve znamení magie

O víkendu se uzavřel 33. ročník Letní filmové školy, která přilákala do Uherského Hradiště rekordně přes pět tisíc návštěvníků. Filmovka, kterou pořádá...

Filmovka letos bude. Možná budou i dvě

Loňský 33. ročník Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti skončil pro pořádající (a již zadluženou) Asociaci českých filmových klubů (AČFK) podle její...

Výběr článků

Načítám