Hlavní obsah

V neděli se draží šest obrazů za 17 miliónů

Právo, Peter Kováč

Aukční dům Galerie Art Praha má přichystáno na nedělní dražbu v pražském hotelu Hilton-Prague šest mimořádných obrazů klasiků moderního umění s celkovou vyvolávací cenou 17 miliónů korun. Jde o díla Josefa Šímy, Jana Zrzavého, Emila Filly, Toyen (Marie Čermínové), Františka Tichého a Rudolfa Kremličky.

Foto: Právo

Jan Zrzavý, Piazetta

Článek

Nejzajímavější mezi nimi je Piazetta od Jana Zrzavého, zachycující náměstí u Dóžecího paláce se dvěma sloupy na nichž stojí patroni města Benátek. Dražba začíná od hranice čtyř miliónů a Piazetta by snadno mohla dosáhnout nového rekordu za Zrzavého na české trhu.

Velice osudovým dílem je Oběšený harlekýn od Františka Tichého. Autor ho namaloval, když byl vyhozen ze školy a v postavě sebevraha spatřoval symbol svého osudu. Tichého Harlekýn se bude dražit od 2,5 miliónu a pokud se dílo prodá, bude to rekord za obraz tohoto vynikajícího malíře, který žil jako bohém, ale maloval kompozice plné lyriky, smutku a melancholie.

Nedělní exkluzivní aukce v hotelu Hilton-Prague nabídne celkem 430 obrazů, kreseb, grafik a soch českých a slovenských výtvarníků a součet jejich vyvolávacích cen je 32 miliónů Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám