Hlavní obsah

Rowlingová se soudí kvůli potterovskému lexikonu

Britská spisovatelka J.K. Rowlingová v pondělí vypovídala před newyorským soudem, který se zabývá její žalobou na vydavatele encyklopedie o Harrym Potterovi. Řekla, že záměr Steva Vandera Arka vydat lexikon považuje za čirou krádež a že kvůli sporu musela přestat psát, jelikož ztratila schopnost kreativní činnosti.

Článek

Vander Ark a jeho vydavatel se hájí tím, že nezneužil autorská práva a že chce Rowlingová získat monopol na odkazové materiály související s jejími knihami.

Britka zahájila spor s michiganským nakladatelstvím RDR Books loni. Chystala se sama vydat encyklopedii o světě Harryho Pottera, hodlala na ní pracovat dva tři roky a výtěžek věnovat na dobročinné účely. Vander Arkův lexikon považuje za ledabylou kopii svého díla a za "zradu".

Ark provozuje webový lexikon a RDR Books ho chce vydat také v tištěné podobě. Rowlingová tvrdí, že celé pasáže internetového materiálu jsou kopiemi z jejích knih a že to zavání plagiátorstvím. "Je to velkolepá krádež sedmnácti let mé těžké práce," řekla. Domnívá se, že bude-li lexikon v Arkově podobě publikován, bude to zelená pro všechny, kdo se budou chtít dostat rychle k penězům a zneužít k tomu Harryho Pottera.

Nakladatelství RDR Books se domnívá, že se Rowlingová snaží získat monopol na veškerá doprovodná díla odkazující na knihy o čarodějnickém učni. Jestliže jí dá soud za pravdu, bude to prý znamenat rozšíření ochrany dané autorskými právy.

Rowlingová vydala k celé věci následující prohlášení: "Nemám žádnou radost z toho, že musím podniknout právní kroky, ale jsem zde dnes proto, že jsem si velice vědoma problému, který se týká všech a nejen mě samotné. Pokud jsou dovoleny knihy, které opisují jiné práce, trpí tím autoři, fanoušci i čtenáři. Existuje mnoho knih v různých jazycích, které komentují, nebo kritizují Harryho Pottera, a to je v pořádku. Ale v tomto případě se jedná o něco jiného. Nejde o žádnou analýzu, ani o žádný komentář. Tato kniha zachází příliš daleko a na oplátku nenabízí vůbec nic. A ráda bych dodala, že jsem velice vděčná za neuvěřitelnou podporu fanoušků Harryho Pottera všude ve světě."

Reklama

Výběr článků

Načítám