Hlavní obsah

Večer s Jiřinou Jiráskovou s písničkou a v kraťasech

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo na Vinohradech pořádá ve zkušebně benefiční setkání s osobnostmi působícími dlouhá léta na vinohradském jevišti. Po Gabriele Vránové slavila svou benefici před týdnem Jiřina Jirásková a na začátku května bude večer patřit Otakaru Brouskovi.

Foto: Pavel Kolský , Právo

Jiřina Jirásková na své vinohradské benefici

Článek

Komorní prostor zkušebny těmto setkáním sluší. Navozuje příjemnou domácí atmosféru, v níž diváci jsou hosty a herec hostitelem. Jiřina Jirásková to vzala natolik doslova, že o přestávce štědře nabídla publiku jahodový dort. Vzpomínalo se na role divadelní i filmové, zahrané i nezahrané.

Večer měl název Jiřina Jirásková s písničkou a v kraťasech – a ty kraťasy znamenaly nejen útržkovitý charakter přeskakujících vzpomínek, ale především role kluků, v nichž Jirásková svou kariéru na tehdy „armádních“ Vinohradech začínala a v nichž našla zalíbení.

Čackij z Gribojedovova Hoře z rozumu, Rostandův Cyrano z Bergeraku, Chlestakov z Gogolova Revizora – to určitě nejsou postavy, které bychom očekávali na benefici herečky.

Nejraději má tragikomické, charakterní mužské postavy

Ale Jiřina Jirásková si v ukázkách z nich dopřála to, po čem celý život toužila – nádherné, tragikomické, charakterní mužské postavy plné hořkosti i humoru, v nichž si ji dovedu dobře představit.

Přednášela je totiž s věcným, hlubokým porozuměním pro obsah slov i lahodnost jejich formy, s chytrýma očima upřenýma kamsi do jiných světů, sotva zaznamenatelným úsměvem a nezbytnou cigaretou v ruce. Drsní chlapi s krásnou ženskou duší a noblesou.

Večerem ji provázel kolega Martin Zahálka

Za partnera pro své vzpomínání si Jirásková zvolila herce Martina Zahálku, který se zhostil úlohy ironizovaného a slovně otloukaného kolegy s rezignací melancholického klauna.

Sarkastická Jirásková ho přitom nijak nešetřila a celým večerem to pěkně jiskřilo. Došlo i na slibované písničky a do večera se tu a tam zapojili i kolegové z řad publika, zejména hereččin dlouholetý přítel Jaromír Hanzlík.

Bylo to příjemné setkání, na němž se nic nepředstíralo. Snad bylo i trochu chaotické, ale o to autentičtější.

Jiřina Jirásková s písničkou a v kraťasech

Jiřina Jirásková s písničkou a v kraťasechRežie Jan Novák, dramaturgická spolupráce Alena Kožíková.

Premiéra 8. 4. ve zkušebně Divadla na Vinohradech

Reklama

Související témata:

Související články

Divadlo na Vinohradech uvedlo Višňový sad

Višňový sad je poslední Čechovovou hrou, v níž kulminuje autorovo mistrovské umění dialogu, jehož prostřednictvím splétá a rozplétá vztahy postav ve velmi...

Výběr článků

Načítám