Hlavní obsah

Hudební alternativci si zajdou na Firewater či Fishbone

Novinky, Stanislav Dvořák

Pokud jste v dubnu v Praze a počítáte se k "hudebně alternativním", zkuste si zaskočit na Firewater (14. dubna v pražském Rock Café), či  ska-funk-rockové Fishbone (16. dubna v Retro Music Hall). Pro skutečné dekadenty je tu 12. dubna v Paláci Akropolis koncert Kaizers Orchestra.

Článek

Spojení rocku s romským folklórem, kabaretním šansónem a dalšími divočinami nabízejí američtí Firewater. Kapela už v Praze hrála a sklidila kladný ohlas, podobně jako Gogol Bordello či Balkan Beat Box vychází z newyorského hudebního „tavícího kotle“.

Další americká kapela, Fishbone, produkuje lehce úchylné ska, funky a reggae, má však tvrdší zvuk, než skupiny z těchto oblastí obvykle mívají. Dobrou pověst si získali především divokými koncerty. Vznikli v 70. letech minulého století v Los Angeles, kolébce Red Hot Chili Peppers či Jan´s Addiction, se kterými jsou často spojováni.

Norští Kaizers Orchestra hrají divoký „waitsovský“ rock, silně ovlivněný východoevropskou a romskou hudbou. "Každé jejich pořádné vystoupení zahrnuje plynové masky, divoké bubnování baseballovými pálkami, sochory a topůrky na ropné barely, železné pláty, disky z aut a podobné neobvyklosti. Dokonce z důvodu bezpečnosti diváků kapela požaduje umístění bariér před pódiem," uvedl za organizátory Jiří Sedlák.

Německý deník Franfurter Allgemeine Zeitung o jejich koncertu napsal: „Kaizers Orchestra nabízejí tak démonické hudební panoptikum, že i značně excentričtí diváci seriálu The Addams Family by se vyděsili…V jejich koncertech, který nemá obdoby nejen na zdejší hudební scéně, je něco ďábelsky svůdného a opovážlivého…“

Reklama

Výběr článků

Načítám