Hlavní obsah

Evropský parlament: veřejnoprávní TV má užívat titulky ve všech pořadech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejnoprávní televize v zemích Evropské unie by podle europoslanců měly u všech svých pořadů nabízet možnost je sledovat s titulky. Poslanci chtějí, aby televizní vysílání bylo srozumitelné i pro starší nebo sluchově postižené diváky. Česká televize podle jejího tiskového mluvčího Ladislava Štichy v současnosti sluchově postiženým zpřístupňuje přibližně 75 procent pořadů.

Článek

Poslanci Evropského parlamentu upozorňují na to, že v Evropě částečnou nebo úplnou ztrátou sluchu trpí 83 miliónů lidí a vzhledem ke stárnutí evropské populace bude toto číslo dále narůstat. Evropská komise loni v říjnu odhadla, že v roce 2050 bude plná třetina obyvatel EU starších 65 let.

Jelikož veřejnoprávní televize mají za úkol informovat a vzdělávat diváky, mělo by vysílání podle europoslanců být přístupné i pro zmíněné skupiny obyvatel. Sledování pořadů v původním znění s titulky navíc lidem pomáhá učit se cizí jazyky.

Europoslanci jako příklad uvádějí britskou BBC, která se od začátku tohoto měsíce zavázala používat titulky v celé svojí programové nabídce.

Česká televize má podle zákona sluchově postiženým zpřístupnit 70 procent odvysílaných programů, řekl ČTK mluvčí ČT Ladislav Šticha. Veřejnoprávní televize nyní podle něho v měsíčním průměru tři čtvrtiny pořadů opatřuje titulky nebo překladem do znakové řeči. Ročně to ČT stojí řádově desítky miliónů korun, uvedl Šticha. Očekává, že další rozšíření nabídky přinese plná digitalizace a s ní spojené nové technologie.

Reklama

Výběr článků

Načítám