Hlavní obsah

Oliver Stone začne točit po filmech o Kennedym a Nixonovi portrét G. W. Bushe

Právo, roš

Leden 2002. Prezident Bush v Oválné pracovně vymýšlí s nejbližšími poradci označení pro režimy v Iráku, Íránu a Severní Koreji. Tak podle prvních stránek scénáře z loňského října zveřejněných portálem Risky Biz vypadá úvodní scéna nového filmu Olivera Stonea, jenž má být nepřibarveným portrétem nynějšího šéfa Bílého domu.

Foto: Profimedia.cz

Americký režisér Oliver Stone.

Článek

Autor Bushových projevů: „Osa nenávisti? Nevím... Něco v tomhle duchu“.

Autor Bushových projevů: „Osa nenávisti? Nevím... Něco v tomhle duchu“.Karl Rove (poradce): „A co takhle Osa nesnesitelně odlišných?“

Autor Bushových projevů: „Osa nenávisti? Nevím... Něco v tomhle duchu“.Karl Rove (poradce): „A co takhle Osa nesnesitelně odlišných?“Bush: „Přitvrď, ty poseroutko. Tohle je vážná věc“.

Autor Bushových projevů: „Osa nenávisti? Nevím... Něco v tomhle duchu“.Karl Rove (poradce): „A co takhle Osa nesnesitelně odlišných?“Bush: „Přitvrď, ty poseroutko. Tohle je vážná věc“.Autor projevů: „A co Osa zla?“

Autor Bushových projevů: „Osa nenávisti? Nevím... Něco v tomhle duchu“.Karl Rove (poradce): „A co takhle Osa nesnesitelně odlišných?“Bush: „Přitvrď, ty poseroutko. Tohle je vážná věc“.Autor projevů: „A co Osa zla?“Bush: „Zní to dobře. To bude ono!“

Autor Bushových projevů: „Osa nenávisti? Nevím... Něco v tomhle duchu“.Karl Rove (poradce): „A co takhle Osa nesnesitelně odlišných?“Bush: „Přitvrď, ty poseroutko. Tohle je vážná věc“.Autor projevů: „A co Osa zla?“Bush: „Zní to dobře. To bude ono!“Riceová (poradkyně pro národní bezpečnost): „Ale pane prezidente, jak je všechny spojíte? To není, jako kdyby šlo o Německo, Itálii a Japonsko, když byly na stejné straně.“

Autor Bushových projevů: „Osa nenávisti? Nevím... Něco v tomhle duchu“.Karl Rove (poradce): „A co takhle Osa nesnesitelně odlišných?“Bush: „Přitvrď, ty poseroutko. Tohle je vážná věc“.Autor projevů: „A co Osa zla?“Bush: „Zní to dobře. To bude ono!“Riceová (poradkyně pro národní bezpečnost): „Ale pane prezidente, jak je všechny spojíte? To není, jako kdyby šlo o Německo, Itálii a Japonsko, když byly na stejné straně.“Hadley (její zástupce): „Ano, nic je nespojuje.“

Autor Bushových projevů: „Osa nenávisti? Nevím... Něco v tomhle duchu“.Karl Rove (poradce): „A co takhle Osa nesnesitelně odlišných?“Bush: „Přitvrď, ty poseroutko. Tohle je vážná věc“.Autor projevů: „A co Osa zla?“Bush: „Zní to dobře. To bude ono!“Riceová (poradkyně pro národní bezpečnost): „Ale pane prezidente, jak je všechny spojíte? To není, jako kdyby šlo o Německo, Itálii a Japonsko, když byly na stejné straně.“Hadley (její zástupce): „Ano, nic je nespojuje.“Rove: „A to někoho sere?“

Bush: „Nemusejí být spojeni. Jsou ale hrozbou naší bezpečnosti. Írán a Irák jsou problémem v sousedství problému. Musejí vědět, že jim prezident sděluje: máte problém. S námi.“

Podle scénáře, jenž však podle portálu mohl ještě doznat změn, Bush nepřijme výhradu své nynější ministryně zahraničí Riceové, že Írán se může cítit dotčen vhozením do téhož pytle se Saddámovým Irákem a Severní Koreou, protože demokraticky zvolil prezidenta.

Snímek, který se má začít točit už 21. dubna v louisianském Shreveportu, by měl jít do kin buď před listopadovými volbami, na podzim, kolem prezidentských voleb nebo až u příležitosti inaugurace Bushova nástupce 20. ledna 2009.

Bude se jmenovat W

Původní název „Bush“ autoři změnili na jednodušší „W“ podle iniciály Bushova prostředního jména Walker. Po „JFK“ a „Nixonovi“ jde o Stoneoův třetí film o amerických prezidentech.

Čtyři experti-politologové sledující dráhu nynějšího šéfa Bílého domu prý po přečtení první verze scénáře ocenili věrohodnost řady scén – například té, v níž se Bush málem popere se svým otcem (exprezidentem), když mu v 70. letech vytkl, že řídil opilý. Policie ho za to totiž zadržela.

Bush si ve filmu projde také protialkoholní léčbou

Ve filmu má pak Bush také podle německého listu Die Welt během kolektivní protialkoholní terapie vybuchnout a na adresu svého otce prohlásit: „Přestaňte mi ho konečně předhazovat!“ Režisér hledal pacienty, kteří se s Bushem ze závislosti léčili.

Na druhé straně titíž znalci označují za naprostou fantazii příliš uvolněný způsob, jímž má Bush ve filmu s poradci posuzovat otázky nejvyšší důležitosti. Konzervativní republikáni se už ozvali, že film bude dalším z ošatky „tendenčních škvárů“.

Spravedlivý a pravdivý

Stone, který má na svém kontě i oscarový film Četa, však prohlásil, že mu nejde o protibushovskou polemiku, nýbrž o „spravedlivý a pravdivý portrét člověka. Jak se z alkoholika stal nejmocnějším mužem světa, “ citoval ho časopis Daily Variety.

Ačkoli prý ještě nebyly podepsány smlouvy, v médiích už se objevily zprávy o obsazení hlavních rolí. Prezidenta má ztvárnit Josh Brolin, Lauru Bushovou pak Elizabeth Banksová.

Zatím nejsou podepsané smlouvy, ale herci už jsou vybraní

Národně-bezpečnostní poradkyni, nyní šéfku diplomacie Condoleezzu Riceovou, má hrát Britka Thandie Newtonová, rodačka ze Zimbabwe, jež se objevila ve snímku Mission Impossible 2. Stane se tak první Neameričankou, která si v americkém filmu zahraje činitele americké vlády.

Brit Ioan Gruffudd bude v Stoneově filmu premiérem Tonym Blairem, Bushovým nejbližším spojencem v invazi do Iráku. Role Bushových prezidentských rodičů mají připadnout Jamesi Cromwellovi a Ellen Burstynové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám