Hlavní obsah

Jean-Paul Belmondo slaví 75 let

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších miláčků nejen francouzského publika, herec a idol mnoha generací Jean-Paul Belmondo, přezdívaný láskyplně Bébel, jako pětasedmdesátník nevypadá, ani tak nežije. Má čtyřletou dceru Stellu a právě natáčí nový film Muž a jeho pes.

Jean-Paul Belmondo slaví 75. narozeninyVideo: ČTK

 
Článek

Narodil se 9. dubna 1933 a jeho kariéru předznamenala dráha boxera – během ní získal jeden ze svých hlavních charakteristických rysů – přeražený nos. Ten by ale bez jeho talentu a kouzla nestačil ani ke slávě, ani k touze mnoha žen po „ošklivém krasavci“ s plnými rty, odstávajícíma ušima, vráskami – a neodolatelným úsměvem.

První roli dostal ve filmu Moliére v roce 1956 a pak už šla jedna za druhou. Byl jedním z filmových d’Artagnanů, Mužem z Ria, Hongkongu i Acapulka. Hrál ve filmech Clauda Chabrola i Jeana-Luka Godarda, od nich přešel ke komediím a akčním filmům.

Borsalino, Policajt nebo rošťák, Bezva finta, Zvíře, Cartouche, Poloviční šance – celkem natočil bez deseti stovku filmů. Ještě v pětašedesáti šplhal z jedoucího auta po žebříku do helikoptéry. Má za sebou srdeční příhodu, mozkovou mrtvici, zlomeninu krčku. Zatím se ze všeho vykřesal a už teď všichni jeho fanoušci vědí, že pro stříbrné plátno zůstane navždy nesmrtelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám