Hlavní obsah

Dan Bárta: Člověk je plný nejistoty

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zpěvák skupiny Illustratosphere Dán Bárta nahrává novou desku. V rozhovoru pro Právo uvedl, že album vyjde na konci října a bude jiné.

Článek

 S písněmi z alba Illustratosphere vystupujete i na letních festivalech. Jak obtížné bylo přenést komplikovanou hudbu na koncertní pódium?

Zas tolik ne. Výhodou této party je, že kluci umí noty, že chápou, jak je pecka napsaná a začnou se rovnou dohadovat nad akordy a kily, takže pak se už musí vše jen doladit. Většinou se tak děje až na pódiu, protože ve zkušebně se vždycky trochu markýruje, neboť tam není možné hrát tak nahlas.

Míníte zkušenost z živého hraní zúročit na desce, která by navázala na Illustratosphere?

Zrovna teď jsme ve studiu. Z hraní vyplynulo, že album bude mít následovníka, který vyjde na konci října. Bude trochu jiný, i když teď ještě nevím, jak moc. Jsme právě ve fázi, kdy se o tom těžko hovoří, ještě na desce pracujeme, takže člověk je plný nejistoty, každé čtyři dny si prožívá své strachy. V každém případě ale půjde o logické pokračování alba, každá věc, která je v člověku, se musí vyčerpat, aby se pak mohl věnovat něčemu dalšímu. Protože jsme hodně koncertovali, snažíme se vše nahrát ve studiu živě, minimalizujeme použití technologií při natáčení, uplatní se až při masteringu.

Má album nějaké mimohudební inspirace?

Texty většinou ano, jak se motám po světě, tak se tu a tam snažím něco zachytit. Texty mají svou atmosféru, kterou je dobré přenést do hudby. A tak ji rozebíráme a pojmenováváme, aby o ní každý získal určitou představu. Konečný tvar skladby se hledá snáze, když není vše jen o její stavbě. To pak vzniká nebezpečí, že se člověk zaměří jen na detaily a převáží formální stránka.

Když máte tento pohled na tvorbu, neuvažoval jste o scénické hudbě?

Ale ano. Když někdy Dušek se Zbrožkem dělají Vizitu, tak s nimi občas hostuji, ale to je víc improvizace. Scénickou hudbu dělá klávesista Filip Jelínek, já jsem na to příliš pomalý, jsem schopný o ní kecat, říkat klukům, co se mi líbí a co ne, mám rád, když hudba zastřešuje celé dílo, ale nedokážu ji sám vytvářet.

Neuvažujete, že byste někdy nahrál desku standardů?

Na to je fakt ještě čas, občas je hraju, některé mám rád, ale počkám s tím až budu starší chlap.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám