Hlavní obsah

Letošní Cenu Franze Kafky dostane Arnošt Lustig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Franze Kafky, kterou v Praze uděluje stejnojmenná společnost, dostane pro rok 2008 spisovatel Arnošt Lustig. Na svém pondělním setkání ho vybrala mezinárodní porota, která Lustiga vybrala z 15 navržených celosvětově známých autorů, sdělila v úterý Daniela Uherková z pořádající společnosti.

Článek

Cenu Franze Kafky uděluje společnost od roku 2001 autorovi, jehož dílo, výjimečné svou uměleckou kvalitou, oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Franze Kafky. Jejími dosavadními nositeli jsou Philip Roth, Ivan Klíma, Péter Nádas, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami. Vloni si pro ni přijel francouzský autor Yves Bonnefoy.

Laureáti ceny dostávají sošku, jež je zmenšenou podobou pražského pomníku Franze Kafky od Jaroslava Róny. Cena je spojena s odměnou 10 000 dolarů (nyní přibližně 160 000 korun) a předává se vždy u příležitosti státního svátku 28. října na Staroměstské radnici.

Arnošt Lustig se ve svých dílech opírá především o své četné dramatické životní zkušenosti. Jako patnáctiletý byl poslán do terezínského ghetta, a potom prošel koncentračními tábory Osvětim a Buchenwald. V dubnu 1945 uprchl z transportu smrti do Dachau a skrýval se v Praze, kde se účastnil květnového povstání.

Po válce studoval žurnalistiku. V roce 1948 se jako dopisovatel účastnil izraelsko-arabské války. Působil také jako scénárista Československého filmu. Podle jeho scénářů byly natočeny filmy Modlitba za Kateřinu Horovitzovou, Transport z ráje, Démanty noci a Dita Saxová.

V roce 1968 emigroval do USA, kde přednášel na několika univerzitách. Od 90. let se Americe i v Česku věnoval mimo jiné výuce tvůrčího psaní. Za román Krásné zelené oči byl v roce 2003 nominován na Pulitzerovu cenu v kategorii próza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám