Hlavní obsah

Postoj televize ZDF k dokumentu o Fischerovi napadají oba jeho režiséři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvinění z možné cenzury v německé televizní stanici ZDF přibývá. Po českém režisérovi žijícím v Německu Ivanu Fílovi, jemuž nebylo umožněno dokončit dokument o německém exministru zahraničí Joschkovi Fischerovi, se proti zásahům publicistické redakce do díla ohradil i Hubert Seipel, který po Fílovi práci na filmu převzal. Navíc se množí spekulace, že ZDF chtěla vystříháním některých kompromitujících rozhovorů vyjít vstříc samotnému Fischerovi, kterého chce televize získat pro moderování diskusního pořadu.

Foto: Reuters

Kontroverzní německý politik Joschka Fischer

Článek

Z materiálu natočeného oběma filmaři zbylo jen torzo s názvem Joschka - eine Karriere, které ZDF odvysílala koncem března při příležitosti blížících se 60. narozenin bývalého hvězdného předsedy německých Zelených.

Němečtí novináři, kteří jím natočené rozhovory viděli, se shodují, že vypuštěny byly právě nejzajímavější a potenciálně nejvýbušnější rozhovory s Fischerovými bývalými spolubojovníky z radikálního levicového hnutí Sponti ve Frankfurtu 70. let. Podle Fíly někteří svědci mimo jiné vypověděli, že Fischer se zúčastnil házení Molotovových koktejlů, mimo jiné na španělský konzulát ve Frankfurtu v roce 1975. Fischer to ještě jako ministr zahraničí vehementně popíral v parlamentu.

Podle týdeníku Der Spiegel si Seipel v dopise adresovaném šéfredaktorovi ZDF Nikolausi Brenderovi postěžoval, že nařízené sestříhání filmu se "pohybuje na hranici toho, co se obvykle nazývá cenzurou". Seipel si podle Spiegelu stěžuje, že po údajné Brenderově intervenci musel pracovat se "znejistělým redakčním vedením" a s kolegy, kteří byli "vesměs ovlivněni strachem z šéfredaktora". ZDF přitom tehdy zkrácení snímku obhajovala nutností přizpůsobit ho požadavkům pro uvedení v hlavním vysílacím čase.

Málo bulváru?

Fílovi loni v srpnu odvolání zdůvodnili v oficiální písemné výpovědi "obsahovými rozpory". "Byli nespokojeni s tím, že tam je málo bulváru, že tam nemám Fischerovy manželky," řekl Fíla, který nevyloučil, že i jeho odvolání inicioval sám Brender.

Pracovníci ZDF tehdy českému režisérovi rovněž sdělili, že není možné použít materiály ze 70. let z archivů hesenské společnosti Hessischer Rundfunk a jednoho kameramana. Bez nich přitom podle Fíly film nebylo možné natočit. Lidé z ZDF Fílovi dále tvrdili, že si na něj stěžovala jedna z Fischerových exmanželek. Režisér ji prý nutil k výpovědi před kamerou, což Fíla považuje za absurdní.

ZDF po odvysílání dokumentu v internetovém prohlášení oficiálně zdůvodnila odmítnutí spolupráce s Fílou pro nedostatečnou úroveň jeho práce z hlediska žurnalistického. Prý nepředložil žádné nové a "investigativní" poznatky, které sliboval.

Brender v odpovědi Seipelovi ujistil, že zkrácení filmu o Fischerovi nepožadoval a nemá ani nic společného s nynějšími úvahami zapojit Fischera do práce televize. ZDF by chtěla Fischera využívat pro chystaný diskusní pořad Das aussenpolitische Quartett, který by se vysílal jednou až dvakrát do roka v době významných zahraničněpolitických událostí a výročí.

Také Fíla, který natočil i v Německu oceňované snímky Lea, Král zlodějů a historický dokument o Hitlerovi, své výtky rozvedl v otevřeném dopise, který adresoval Guidu Knoppovi a programovému řediteli ZDF Thomasu Bellutovi. Poprvé tu naznačil obvinění z cenzury: "Asi se obávali, že díky mému filmu vyplují na světlo nepříjemné pravdy o Joschkovi Fischerovi. Skutečnosti a příběhy, k nimž se nyní leckterý člen frankfurtské scény poprvé veřejně přiznal. A ostatní znervózněli," píše Fíla.

Reklama

Výběr článků

Načítám