Hlavní obsah

Navrátilci z pekla v údolí Elah

Právo, Michal Procházka

Jestli je někde v současném světě skutečné peklo, pak je to právě v Iráku. A vojáci se odtamtud vracejí v naprostém morálním rozkladu, což je novým problémem Ameriky. Alespoň tohle tvrdí film Paula Haggise V údolí Elah, který vstoupil do našich kin.

Článek

Po sociálním průřezu ulicemi Los Angeles nazvaném Crash přichází americký filmař Paul Haggis s dalším dílem, jemuž sluší označení společenský, angažující se či alespoň silně zaujatý. Ukazuje, jak může i dnes „politický film“ nenápadně vklouznout do žánrových schémat a poté zaútočit zevnitř – jako to kdysi dokázala slavná Četa či Vietkong.

Snímek V údolí Elah se tváří jako hvězdně obsazené psychologické drama těžké váhy s prvky pomalé detektivky z prostředí americké základny na území Nového Mexika. Nehraje se ovšem o nic menšího než o posvátné americké hodnoty, jako je vlastenecká hrdost či víra ve svou zemi a vládu.

Na každý pád zajímavý a rány jitřící film zpochybňuje však nejen americkou roli na iráckém území, ale i rétoriku a symboliku její válečné mašinérie. A to bez akčních efektních sekvencí, jakýchkoli Rambů a islámských šílenců! Na pomoc si Haggis (většinou neokázale) bere jen motiv rozpadající se patriarchální rodiny a zmařené životy amerických synů, navrátivších se z pekla hysterické války.

Válka a rodina

Válečný veterán Hank Deerfield (oscarový herec Tommy Lee Jones) se vydává hledat svého syna Mikea, který je týden po návratu z vojenské služby v Iráku nezvěstný a dokonce prohlášen za dezertéra. A to není pro tvrdohlavého samorostlého veterána z Vietnamu i jeho ustaranou ženu (Susan Sarandonová) snadné přijmout. V okamžiku, kdy se ale synovo zohavené tělo najde u silnice za městem, musí se Hank nejen vyrovnat s bolestnou ztrátou, ale s pomocí detektivky Emily (Charlize Theronová) se rozhodne zjistit pravdu: čím musel jeho syn v Iráku projít, jakkoliv bolestné zjištění to může být.

V širším pohledu je smyslem sebezpytujícího filmu konfrontovat americké publikum se zamlčovaným rozměrem nekonečného konfliktu, byť tady se nebojuje v Bagdádu, ale uvnitř traumatizované komunity, stižené přítomností válečných veteránů a všech jejich přízraků. Nakonec tím největším nepřítelem je sama vojenská mašinérie. A všichni se tu musí hlavně konfrontovat s tím, do jaké míry selhali, jak dosud žili, v co slepě věřili. Zjednodušeně řečeno: nikomu nepomůže jít a v jakési daleké zemi vystřílet všechno, co se jenom hýbe.

V údolí Elah (In the Valley of Elah) USA (2007), 121 min

Režie a scénář: Paul Haggis, kamera: Roger Deakins, hrají: Tommy Lee Jones, Charlize Theronová, Jason Patrick, Susan Sarandonová, Jonathan Tucker a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám