Hlavní obsah

Zemřel americký herec Charlton Heston

LOS ANGELES

Ve svém domě v Beverly Hills zemřel v sobotu ve věku 84 let americký herec Charlton Heston. Patřil mezi legendy Hollywoodu. v neděli o tom informovala agentura AP s odvoláním na mluvčího rodiny Hestonových Billa Powerse. Hestonova herecká filmografie je velmi rozmanitá.

Foto: Reuters

Americký herec Charleton Heston

Článek

Za svou dlouhou a úspěšnou kariéru zpodobnil mimo jiné řadu historických postav včetně Mojžíše, Michelangela, Marka Antonia či Cida, hrál ve westernech, ale zahrál si i astronauta v Planetě opic, či v roce 1998 sám sebe v jedné z epizod seriálu Přátelé. Od 70. let se věnoval i režisérskému řemeslu.

Oskar za roli ve filmu Ben Hur

V roce 1959 získal zlatou sošku za nejlepší mužský herecký výkon v Oscary ověnčeném filmu Ben Hur. Tento film se zapsal do historie ziskem jedenácti Oscarů, což se zatím žádnému snímku nepodařilo překonat a trvalo desítky let, než alespoň stejného skóre v roce 1997 dosáhl kasovní trhák Titanic a v roce 2003 pak třetí pokračování Pána prstenů: Návrat krále.

Legenda amerického filmu Charlton Heston. FOTO: ČTK/AP

Se svou rozložitou, svalnatou postavou, ostře řezanou tváří a zvučným hlasem byl Heston ideálním představitelem hlavních rolí pro hollywoodské velkofilmy v době, kdy místní studia plnila kina epickými snímky zpodobňujícími náboženskou a historickou minulost. "Mám tvář, která patří do jiného století," říkával často.

Alzheimrova choroba

V roce 2002 herec oznámil, že má symptomy odpovídající Alzheimerově chorobě. Podle Powerse zemřel v sobotu v noci, ale příčinu smrti či další podrobnosti mluvčí nesdělil. Jeho manželka Lydia, s níž se oženil v roce 1944 a měl dvě děti, byla do poslední chvíle s ním.

Charlton Heston se narodil 4. října 1924 v Evanstonu v americkém státě Illinois jako John Charles Carter. Když mu bylo deset, rodiče se rozvedli a matka Lilla, jejíž rodné jméno bylo Charltonová, se provdala za Chestera Hestona - její rodné jméno a příjmení druhého otce se staly hercovým uměleckým jménem.

Herec ve známém filmu Planeta opic z roku 1967.foto: ČTK/AP

Hestonovy výkony v dramatickém kroužku na střední škole byly tak přesvědčivé, že mu vynesly stipendium na Severozápadní univerzitě. Filmový debut si odbyl ještě v době studií, kdy si zahrál ve dvou filmech svého tehdejšího spolužáka Davida Bradleyho. V letech 1943 až 1946 sloužil v americkém letectvu, válku prožil jako radista bombardéru B-29 na Aleutách a dosáhl seržantské hodnosti.

Původně se chtěl věnovat především divadelnímu a televiznímu herectví, ale v roce 1950 mu nabídl smlouvu filmový producent Hal B. Wallis. Manželce tehdy řekl: "No, zkusím možná jeden film, abych viděl, jaké to je." Ovšem hned první snímek, film Dark City (1950), v němž dostal hlavní roli, ho vynesl mezi hollywoodské hvězdy. Za svou kariéru hrál ve více než stovce filmů. Poslední byla v roce 2003 role Josefa Mengeleho ve filmu My Father, Rua Alguem 5555.

Heston se výrazně angažoval i mimo filmové plátno a zasahoval i do politiky. Původně začínal jako demokrat, ale postupem času se přiklonil na stranu konzervativců, které aktivně podporoval. Byl horlivým obhájcem "bohem daného" práva na nošení zbraní, za něž se nebál při mnoha příležitostech agitovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám