Hlavní obsah

Čeká se souboj o obraz Zrzavého noční Benátky

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až magicky působící obraz Jana Zrzavého San Marco v noci je v nabídce umělecké aukce, kterou v neděli v pražském Paláci Žofín pořádá Galerie Pictura. Slavný český umělec obraz namaloval v roce 1930. Inspirací se mu stal pobyt v Benátkách a pohled na průčelí jeho nejslavnějšího chrámu.

Foto: Repro katalog, Právo

Jan Zrzavý: San Marco v noci.

Článek

Sám pak tvrdil: „Mám moc rád tento obraz, pokládám ho za jeden z nejlepších a nejmalebnějších.“ Malba byla restituována z pražské Národní galerie a patřila k velmi často vystavovaným i reprodukovaným dílům Jana Zrzavého.

Nejdražší obraz tohoto malíře (Studně v Locronan) se před dvěma roky vydražil na aukci Galerie Kodl za 5,5 miliónu korun. San Marco v noci by vzhledem ke své kvalitě mohlo dosáhnout vyšší ceny.

Pokud dojde v neděli na Žofíně k finančnímu souboji několika bohatých sběratelů, mohl by se Zrzavý dostat i mezi deset nejdražších obrazů prodaných na aukcích v Česku.

Zatím tyto pozice ovládla díla Františka Kupky, Josefa Čapka, Jindřicha Štyrského a Antonína Procházky.

Dosud nejdražší obraz na českém trhu vydražila loni za 22,1 miliónu korun firma 1. Art Consulting Brno-Praha, a to obraz Élévation od Františka Kupky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám