Hlavní obsah

Zábavná hra s falešnými kartami

Právo, Věra Mišková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa, že Jack Nicholson a Morgan Freeman zkazí nějaký film, je stejně absurdní jako nápad, že při umírání lze zažít spoustu legrace. Ve filmu režiséra Roba Reinera Než si pro nás přijde je „b“ správně – jeho děj je totiž postaven na nehorázně absurdním nápadu, že krátce před smrtí lze řádit napříč celým světem a najít přitom konečně opravdického kamaráda.

Foto: Warnerbros, Právo

Jack Nicholson a Morgan Freeman: dva na smrt nemocní starci na safari.

Článek

Dva staří muži v podání zmíněných herců se sejdou v jednom nemocničním pokoji s diagnózou rakovina a prognózou šest měsíců života. Jinak nemají společného nic.

Moudrý, intelektuálně založený automechanik Morgana Freemana má relativně málo peněz, ale zato velkou šťastnou rodinu.

Cynický miliardář a majitel nemocnice v podání Nicholsona pije výhradně cibetkovou kávu coby známku snobského luxusu, ale jinak ho nemá nikdo rád a žije tak osaměle, jako každý správně prohnilý boháč před polepšením.

Vytvoří si seznam věcí, které by chtěli v životě prožít

Čas na nemocničním lůžku se vleče, a tak po absolvování chemoterapie s vyobrazením jejích drastických účinků začnou oba sestavovat seznam toho, co by ještě chtěli v životě prožít.

Chuďas má ušlechtilou touhu "být svědkem něčeho velkolepého“, boháčova přání jsou výrazně přízemnější. Je to však on, kdo rozhodne, že si ta přání oba za jeho peníze splní. A nebude to stát rozhodně málo.

A tak odhodí všechny příznaky rakoviny ve finálním stadiu, utečou ze špitálu a vyrazí na úžasnou cestu, kde si zvesela a plni sil užívají všech krás světa a radostí života od egyptských pyramid po Himálaj, od seskoku padákem po stoupání do závratných výšek.

A přitom k sobě najdou vztah, jemuž se říká přátelství na život a na smrt. Což je v jejich případě jen další scenáristický cynismus.

Varování: není to komedie jako komedie

Málokdy se člověk setká s tak vykonstruovaným a vzhledem ke skutečnému životu skrz naskrz vylhaným příběhem. Rozepisuji se o něm proto tak podrobně, abych varovala diváky, kteří se chystají do kina užít si dvě velké herecké legendy ve filmu, který je avizován jako komedie.

Pokud jste citliví na laciné zahrávání si se zákeřnou nemocí, na falešný sentiment a pravdě ani zdáli nepodobné příběhy, mohlo by se vám vážně přitížit.

Kdo si ale z takových věcí nic nedělá, užije si zábavnou hodinku (po té chemoterapii), kde na výkony zdravím a radostí kypících sedmdesátiletých hollywoodských hvězd je radost pohledět.

Některé dialogy jsou opravdu vtipné, postava miliardářova asistenta skvěle sarkastická a pohled na zmíněné četné krásy světa příjemný.

Než si pro nás přijde USA 2008, 97 min. Režie: Rob Reiner, hrají: Morgan Freeman, Jack Nicholson, Sean Hayes

Reklama

Výběr článků

Načítám