Hlavní obsah

Nechávám dobré věci při starém, říká ředitel slovenského Febiofestu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos byl zahájen první slovenský Febiofest, který je ve všem stejný kromě podtitulu Mezinárodní filmový festival Praha. Pevně doufám, že situace ve slovenské kinematografii se zlepšuje stabilně. Že se zase dočkáme filmů, na které budeme moci být pyšní jako na Jakubiska, Havettu či Hanáka, řekl Peter Dubecký, ředitel Febiofestu v rozhovoru pro Právo.

Foto: Věra Míšková, Právo

Peter Dubecký ředitel Febiofestu

Článek

Zahájil jste slovenský Febiofest. V čem se liší od českého?

Od letoška prakticky ve všem kromě názvu. Fero Fenič změnil podtitul Febiofestu na Mezinárodní filmový festival Praha a zavedl soutěž.

Já nechávám dobré věci při starém, nevidím důvod ani k soutěži, ani ke změně podtitulu. Na Slovensku je nadále nesoutěžní Mezinárodní přehlídka filmu, televize a videa. Jsme dnes ostatně zcela samostatní v rozpočtu, sponzorech, vedení i dramaturgii.

Některé sekce jsou nicméně shodné.

Poskytli jsme pražské části přehlídku filmů Poly Negri, pomohli jsme i s přehlídkou Alana Parkera, do které jsme dodali čtyři filmy. Myslím, že spolupráce je naprosto v pořádku a ke prospěchu. Vždyť od začátku bylo naším záměrem udržet navzdory rozdělení Československa kontakty, Febiofest je největší přehlídkou české audiovizuální tvorby na Slovensku.

Poslední dva roky jsme ale začali vybírat, o filmy jako Crash Road slovenské diváky bez výčitek ochudíme. Ale jinak mohu říci, že Febiofest otevírá českým filmům bránu i do distribuce.

Přece jste ale něco přejmenoval – Nový český film na Nový český a slovenský film, protože můžete představit i šest domácích novinek. Asi je zbytečné se ptát, zda máte radost?

Samozřejmě! Pevně doufám, že to není ojedinělá vlaštovka, ale trend, že situace ve slovenské kinematografii se zlepšuje stabilně. Že se zase dočkáme filmů, na které budeme moci být pyšní jako na Jakubiska, Havettu či Hanáka, jejichž studentským filmům, natočeným na pražské FAMU, věnujeme jednu z letošních sekcí.

Jací jsou na Slovensku diváci Febiofestu, znáte je?

Mladí – Febiofest jde do kin přes síť filmových klubů a ty stojí z velké části na vysokoškolácích a středoškolácích. Na mladé je zaměřena i podpora Febiofestu – finanční částkou oceňujeme mladé tvůrce.

Letos zaplatíme cestu Marku Škopovi, jehož film Jiné světy dostal cenu diváků deníku Právo v Karlových Varech, na festival v Cannes a ocenili jsme Juraje Lehotského, jehož Slepé lásky byly vybrané do soutěže MFF Karlovy Vary 2008.

Reklama

Související témata:

Související články

Hlavním hostem Febiofestu bude Alan Parker

Nejvýznamnějším hostem Mezinárodního festivalu Praha Febiofest, jak je od letoška tato přehlídka filmu, televize a videa nazývána, bude věhlasný režisér Alan...

Od hlavního proudu k extrémům

Tři filmy zahájí ve čtvrtek v pražském multiplexu Village Cinemas Anděl 15. ročník Febiofestu. Dvěma Oscary oceněný snímek Až na krev režiséra Paula Thomase...

ON-LINE CHAT: ředitel Febiofestu Fero Fenič

V úterý od 13:00 odpovídal na otázky čtenářů v ON-LINE CHATU Novinek režisér, scénárista a producent Fero Fenič, který je v současné době znám hlavně jako...

Výběr článků

Načítám