Hlavní obsah

Akcelerovaní R.E.M. potěšili

Novinky, Stanislav Dvořák

Pro generaci dospívající v devadesátých letech byli američtí R.E.M. velkým kultem. Kdo tehdy neměl nos přilepený na obrazovce, když na MTV bězely klipy jako Shiny Happy People nebo Everybody Hurts? Po roce 2000 však tito alternativní pop-rockeři v očích mnoha fandů malinko vyčichli a už se od nich mnoho nečekalo. Poslední deska Accelerate naštěstí potvrzuje, že R.E.M. ještě z vrcholu nesestoupili.

Článek

První polovina desky je vskutku řádně "nakopnutá", rytmus upaluje, co to dá, a kytary hlasitě řinčí ve zdařilých úvodních riffech i na pozadí, kde se tu a tam pouštějí do kapánek psychedeličtějších nálad.

Přesto v paměti ještě více uvíznou pomalejší věci, které se vynoří v druhé polovině alba - působivá a vláčná Until the Day Is Done, typická "R.E.M-balada", nebo téměř návyková Mr. Richards, skladba současně tvrdá, ale i načichlá folkem. Michael Stipe její text rytmicky přednáší s přímo uhrančivou silou.

Apropó, Michael Stipe zůstává absolutní hvězdou skupiny. Riffy jsou jistě důležité, nicméně tu melancholii, která vás donutí zastavit se a žasnout, když někde z obchodu nebo z hospody vyhrávají R.E.M., dodává právě on. I tentokrát zůstal uměřeným, v podstatě více popovým než rockovým zpěvákem, ale když nechá svůj hlas, aby se v pravou chvíli zlomil a na vteřinu zavzlykal, je přesvědčivý jako málokdo.

Navštívit 17. srpna stadión Eden v Praze, kde se skupina opět představí českým posluchačům naživo, se proto vřele doporučuje.

R.E.M.: Accelerate, Warner 2008

Reklama

Výběr článků

Načítám