Hlavní obsah

Petr Šabach se při natáčení svých povídek s filmaři nehádá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povídky spisovatele Petra Šabacha se staly předlohou pro film Jana Hřebejka U mě dobrý, který v květnu vstoupí do českých kin. Autor prozradil, že film už viděl na pracovní předváděčce a je spokojený. S filmaři se zásadně nehádá.

Článek

Jste spokojený s tím, jak filmaři naložili ve čtyřech filmech (Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo, U mě dobrý...) s vašimi povídkami? Už jste viděl U mě dobrý?

Spokojený. U mě dobrý jsem viděl na jedné pracovní předváděčce, kde sedělo asi patnáct lidí a něco si zapisovali. Jarchovský, Císařovský a já jsme se celkem dobře bavili a občas se i smáli, protože jsme si nic zapisovat nepotřebovali, jelikož my máme už zapsáno.

Jak jste se s Janem Hřebejkem a Petrem Jarchovským skamarádili? Bylo dřív vejce, nebo slepice? Jako přátelé jste se domluvili na Šakalích létech, prvním filmu podle vašich povídek, anebo jste k sobě našli vztah až po filmu?

Jarchovského a mě dala dohromady jeho teta a moje kamarádka Jindřiška. Rozuměli jsme si hned. Stejně jako s Hřebejkem.

Míváte výhrady během filmování, hádáte se s filmaři?

Já chodím na natáčení jen na jeden den, kdy se domluvíme s klukama tak, abychom mohli potom zajít na pivo. S nikým se pochopitelně nehádám.

Prozradíte něco o svém tvůrčím procesu, inspiraci? Vyučujete na oboru tvůrčí psaní, ne? Podělíte se s námi o tom, na čem právě pracujete?

Tvůrčí proces zní hezky, ale já bych spíš řekl, že je to jen práce. Inspirace je pochopitelně ve všem a právě píšu povídky, které by mělo sjednocovat téma hudby. Myslím bigbít...

A co vaše literární lásky? A filmové lásky?

Někdy se nad tím sejdem a na druhej den si pro jistotu vemte volno.

Máte rád dobrodružství nebo riskování, do jakého se vrhnou hrdinové filmu U mě dobrý?

Teď už si nepřeju nic jinýho než klid. Za mlada to bylo pochopitelně jiný. Jenže za mlada je každej frajer.

Byla by vám milá taková výletní hospůdka u vody, jako je ta, v níž se schází partička hrdinů?

Já jednu takovou měl. Jmenovala se Přívoz. Chodil jsem tam za školu, upíjel pivo a pozoroval řeku. Tenkrát tekla poměrně pomalu. Šel jsem tamtudy nedávno a nestačil se divit, jak najednou pádí, svině jedna.

Umíte mariáš? Rybaříte? A zkusil jste někdy hrát skořápky?

Mariáš mě učil můj otec – absolutní přeborník – a dokonale mi ho zprotivil. „Ty nejsi můj syn!“ řval na mě, když jsem blbě vynes. A když blbě vynesla má žena Andulka, tak se na ni jen mile usmál a řekl: „Není to špatně zahráno, víceméně já bych spíš doporučoval...“ Prostě jí nadržoval. Znáte to... Na ryby jsem chodil drahná léta. Teď už jen sporadicky. Naposled s Láďou Horáčkem, který má chatu u Berounky. Skořápky jsou podvod a záleží na tom... , ale teď si uvědomuju, že to bych vlastně vyprávěl U mě dobrý. Což nehodlám. Mějte se.

Reklama

Výběr článků

Načítám