Hlavní obsah

Obyvatelé Los Angeles už mají plné zuby filmařů

Obyvatelé centra Los Angeles se bouří proti nekontrolovanému využívání jejich ulic pro natáčení hollywoodských akčních filmů. Štáby bezohledně uzavírají dopravu, natáčejí přes noc a ruší místní lidi hlasitými výbuchy a automobilovými honičkami, uvedla agentura AP.

Článek

Ginny-Marie Caseová nemůže zapomenout na noc, kdy ji ze spánku vytrhl obří výbuch, použitý při natáčení filmového hitu Transformers. "To byla nejhlasitější exploze, jakou jsem kdy slyšela," prohlásila Caseová, která v tu chvíli prý nevěděla, zda jde o teroristický útok či jen o běžné natáčení. Hlasitá rána byla poslední kapkou, která obyvatele centra Los Angeles přiměla k akci požadující zavedení přísnějších pravidel pro filmování v nejpopulárnější filmové lokaci Spojených států.

Po desetiletí spoléhali filmaři na městské železniční náspy, zadní dvorky domů, honosné paláce a různé domovní fasády, které jim pomáhaly zobrazit jakoukoli městskou lokalitu v USA. Současně si filmaři navykli na malá omezení, která se v dlouho zanedbávaném centru Los Angeles vyžadovala. Střed města už zažil natáčení velkého množství akčních filmů.

Ve snímku Transformers zápasí na ulicích obrovští roboti, Smrtonosná past 2 zase využila jako kulis radnici města. V současnosti hraje městské centrum sebe sama v seriálu 24 hodin a zastupuje obě dějiště seriálu Kriminálka New York a Las Vegas. V průměru se každý den natáčí v 23 lokacích města.

"Miluji filmy, ale občas je to otravné. Tohle nejsou hollywoodská studia," řekl Oscar Linares, když procházel se svým psem kolem dějiště natáčení scény z výše uvedené kriminální série.

Zábavní průmysl přináší ekonomice Los Angeles ročně 58 miliard dolarů (asi 927 miliard Kč). Samotná hollywoodská studia se ale nyní vzpamatovávají ze ztráty přibližně 2,5 miliardy dolarů (asi 40 miliard Kč), způsobené nedávnou stávkou filmových scenáristů. Snaha omezit natáčení tedy může vyvolat odchod filmařů do jiných měst USA, která je lákají na daňová zvýhodnění a další výhody.

Ve 23.00 končíme!

Až do konce devadesátých let si mohly filmové štáby užívat téměř neomezené svobody při natáčení v centru Los Angeles, které se přes noc téměř vylidnilo, když úředníci odjeli do svých příměstských domovů. Počet obyvatel středu města ale v poslední době narostl z 18 700 před rokem 1999 na současných více než 34 000. Majitelé obchodů i obyvatelé dlouho tolerovali silniční uzávěry, svit umělého osvětlení a další nepohodlí spojená s natáčením.

V roce 2006 však přetekl pohár trpělivosti a rezidenti se rozhodli s filmovými studii dohodnout na závazných pravidlech. Podle jednoho návrhu dohody by využívání městských exteriérů mělo skončit mezi 23. hodinou večerní a šestou hodinou ranní, měl by se omezit počet uličních uzavírek a ustavit limity na užívání světel.

Reklama

Výběr článků

Načítám