Hlavní obsah

Česko vykoupilo zpět z majetku Lichtenštejnů 28 děl

AMSTERDAM

Osmadvacet uměleckých předmětů koupili v úterý v Amsterdamu zástupci České republiky na aukci ze sbírek šlechtického rodu Lichtenštejnů. Za artefakty, z nichž mnohé pocházely z původních inventářů na hradech a zámcích v České republice, utratili zhruba deset miliónů korun.

Článek

Některé z děl návštěvníci bývalých lichtenštejnských zámků Valtice a Lednice a hradu Šternberk uvidí podle Marty Sedlákové z brněnského Národního památkového ústavu již letos v létě. 

Umělecká díla se dražila v amsterodamské aukční síni Christie´s; v nabídce bylo přes 460 předmětů. Aukční síň předem odhadovala výtěžek dražby sbírek lichtenštejnského knížete Hanse Adama II. až na pět miliónů eur (126,3 miliónu korun).

Nejvíce potěšil Brueghel 

Zástupcům českého Národního památkového ústavu (NPÚ) se podařilo koupit například soubor tří tapiserií ze Šternberku, několik zátiší a krajinomalby. "Největší radost máme ze tří květinových zátiší, jedno z nich je od Jana Pietera Brueghela," řekla Naděžda Kubů z NPÚ. Tento obraz ze 17. století byl prodán za 50 000 eur (asi 1,25 miliónu korun).

Příliš vysoko se naopak vyhoupla cena dalších dvou tapiserií ze Šternberka. "Nebyl důvod je kupovat, ta cena byla ve středoevropských poměrech naprosto nepřijatelná," vysvětlila Kubů.

Některé artefakty je potřeba opravit 

Část nakoupených děl bude však ještě potřebovat opravu, protože mají například poškozené čalounění. "Jde nám o autenticitu," uvedla Kubů. Nábytek, obrazy, či jiné umělecké předměty se tak mají vrátit na místa, odkud je Lichtenštejnové před koncem druhé světové války odvezli. České ministerstvo kultury pro dnešní dražbu nakonec uvolnilo 13 milionů korun, tedy o tři miliony více, než byla původní částka.

Velká část dražených artefaktů pochází z Valtic, Lednice a Šternberka, odkud je Lichtenštejnové na konci druhé světové války odvezli.

Za nejdražší vydražený předmět kupec zaplatil 20 miliónů Kč

Nejdražší předměty dražby, dva glóby ze Šternberku z první poloviny 17. století o průměru 68 centimetrů, jejichž odhadovaná cena se pohybovala mezi 200 000 až 300 000 eur (pět až 7,5 miliónu Kč), koupil zatím neznámý kupec za 680 000 eur (17 miliónů Kč). Po zaplacení provize aukční síni se cena vyšplhala téměř na 800 000 eur (20 miliónů Kč). Zástupkyně NPÚ o koupi těchto glóbů neusilovaly, protože jejich cena byla podle nich již od začátku dražby nepřiměřeně vysoká.

Neznámý mecenáš z Břeclavska půjčí tři obrazy do Valtic 

Většinu děl ze zámků Lednice a Valtice nebo z hradu Šternberk na dnešní aukci tvořil nábytek, například židle, truhly, příborníky, dále obrazy a doplňky, jako jsou hodiny či sošky. Pro laika byly poněkud neobvyklým předmětem v dražbě nosítka obkládaná kůží z Valtic z 18. století. Ceny vydražených předmětů se většinou pohybovaly řádově v tisících či desetitisících eur.

Podle dnešních informací v českém tisku hodlal české zástupce podpořit také utajený mecenáš. Neznámý kupec, který se aukce zúčastnil po telefonu, pochází podle důvěryhodných zdrojů z Břeclavska. Zakoupil tři obrazy, které má zapůjčit zámku Valtice.

Aukce se mohli zúčastnit zájemci přes telefon nebo internet, své nabídky mohli podávat předem rovněž písemně.

Reklama

Výběr článků

Načítám