Hlavní obsah

V Amsterdamu se dražily starožitnosti z českých sbírek Lichtenštejnů

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, sad, kč

V aukční síni Christie´s v Amsterdamu se v úterý dražily cenné starožitnosti ze sbírky šlechtického rodu Lichtenštejnů. Většina z nich pochází z českých zámků. Neznámý člověk už zakoupil dva glóby ze 17. století a přišly ho na 17 miliónů korun. Zástupci ČR si takto vyskakovat nemohli, podle slov Pavla Konečného z Národního památkového ústavu (NPÚ)měli na všechny předměty dohromady 10 miliónů. Zakoupili např. několik tapisérií a zátiší.

Článek

Podle pracovníků NPÚ jde o velmi cenné předměty, které se objevují i na dobových fotografiích interiéru známých moravských zámků v Lednici a Valticích i hradu Šternberk. 

Podle mínění odborných pracovníků NPÚ je dražba velkým paradoxem. Adam z Liechtenštejna totiž po léta usiluje, aby v  restituci získal do svého majetku tyto moravské zámky a hrady a současně systematicky rozprodává starožitnosti, které byly historicky i umělecky jejich nedílnou součástí. Je to totiž v pořadí již druhá taková aukce liechtenštejské sbírky v Holandsku, kde se opětovně nabízejí exponáty pocházející původně z Moravy.  

Italský nábytek (19. století)

Do aukce, které se účastní i anonymní zájemci po telefonu, šlo celkem 450 předmětů. Christie´s odhadovala výtěžek této dražby sbírek lichtenštejnského knížete Hanse Adama II. až na pět miliónů eur (126,3 miliónu korun).

K největším lákadlům dražby patřil takzvaný drážďanský sekretář z lískového dřeva, který býval umístěn právě ve Valticích. Odhadní cena tohoto díla z 18. století je až 150 000 eur (3,8 miliónu korun).

Ze sbírky německého nábytku, Drážďany, kolem roku 1750

Nejdražší předměty dražby, dva glóby ze Šternberku z první poloviny 17. století o průměru 68 centimetrů, jejichž odhadovaná cena se pohybovala mezi 200 000 až 300 000 eur (pět až 7,5 miliónu Kč), koupil zatím neznámý kupec za 680 000 eur (17 miliónů Kč). Po zaplacení provize aukční síni se cena vyšplhala téměř na 800 000 eur (20 miliónů Kč).

Císař František Josef na lovu (autor Julius Von Blaas)

Češi koupili zátiší

Zástupcům českého Národního památkového ústavu (NPÚ) se podařilo koupit například soubor tří tapiserií ze Šternberku, několik zátiší a krajinomalby. "Největší radost máme ze tří květinových zátiší, jedno z nich je od Jana Pietera Brueghela," řekla Naděžda Kubů z NPÚ. Tento obraz ze 17. století byl prodán za 50 000 eur (asi 1,25 miliónu korun).

Květinové zátiší (17. století, Jan Pieter Brueghel)

Příliš vysoko se naopak vyhoupla cena dalších dvou tapiserií ze Šternberka. "Nebyl důvod je kupovat, ta cena byla ve středoevropských poměrech naprosto nepřijatelná," vysvětlila Kubů. Zástupkyně památkového ústavu v polovině dražby zhodnotily, že na tom jsou dobře s rozpočtem, ve druhé části se chtějí zaměřit na nákup nábytku.

Obraz státníka Johana van Oldenbarnevelta (17. století, autor Michiel Jansz van Mierevelt)

Účastníci aukce se chovají velmi diskrétně, není proto zřejmé, kdo má o dané umělecké dílo zájem. Dražitelé přítomní v aukčním sále komunikují s licitátorem nenápadně, často pouhým pokynutím hlavy. Podle zaměstnanců aukční síně Christie´s je tento postup naprosto běžný.

Obraz Jana van Noordta (Holandsko, 17. století)

Aukce se mohli zúčastnit zájemci přes telefon nebo internet, své nabídky mohli podávat předem rovněž písemně. Přímo v sále jsou příležitostní zájemci o koupi, mezi nimi i zástupce českých institucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám