Hlavní obsah

Nová bondovka se bude odehrávat v oáze astronomů v Chile

Nový film o agentovi 007 Jamesi Bondovi Quantum of Solace (Množství útěchy) se bude částečně odehrávat i v umělém ráji vytvořeném na chilské hoře Paranal pro astronomy, kteří tam obsluhují nejvýkonnější teleskop planety. Oznámila to v Paříži organizace Evropská jižní observatoř (ESO), která observatoř na Paranalu provozuje. Natáčet se tam začalo minulý týden.

Foto: Profimedia.cz

Roli nové bondgirl získala bývalá ukrajinská modelka Olga Kurylenková.

Článek

Organizace uvedla, že režiséra filmu Marka Forstera zaujala výjimečná estetika umělé oázy La Residencia a její kontrast s pustotou okolí. V La Residencia si mohou pracovníci observatoře odpočinout od věčně žhoucího slunce a řídkého a mimořádně suchého vzduchu severochilské pouště Atacama, kde je observatoř ve výšce přes 2600 metrů umístěna. Pod futuristickou kupolí objektu na ně čeká vlhko, bazén i tropická zahrada.

Ve filmu to bude dočasné útočiště hlavního padoucha, kterého hraje francouzský herec Mathieu Amalric. Natáčí se i na místním letišti a v okolí asi 120 kilometrů vzdáleného města Antofagasty. V Chile jsou i britský herec Daniel Craig, který znovu ztělesňuje Bonda, a nová "Bond girl" Olga Kurylenková z Ukrajiny.

Místa v Chile, kde se budou některé scény odehrávat, jsou ve filmu prezentována jako Bolívie. Právě tato místa ale do války v letech 1879-1884 Bolívii skutečně patřila, takže natáčení vzbudilo v Chile i určitý šovinismus. Deník El Mercurio mimo jiné otiskl fotku auta z Antofagasty, na jehož předním skle byl nápis: "Jamesi Bonde, Chile je Chile, nejsme bolivijští indiáni! Angličtí imperialisté, vypadněte!"

Film bude mít v Británii premiéru 31. října, jinde ve světě o týden později. Observatoř na hoře Paranal byla uvedena do provozu před deseti lety. Členem organizace ESO, která ji provozuje, je i Česká republika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám