Hlavní obsah

Kdo namaloval černé obrazy?

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto let vlastní španělské Muzeum Prado slavné "černé" obrazy, které kdysi namaloval geniální malíř Francisco de Goya (1746-1828) na zdi domu, který si koupil poblíž Madridu. Fresky - přenesené dodatečně restaurátory na plátno - náleží k jeho velkým atrakcím.

Článek

Malíř jimi předběhl svoji dobu. Náměty čarodějnických sabatů a úděsných vizí vypadají, jako by se zrodily v hlavách Bretonových surrealistů, a styl maleb zas předznamenává nejodvážnější díla moderních expresionistů. Jenže vytvořil tyto nástěnné malby opravdu Francisco de Goya?

Tuto provokující a kacířskou otázku si položil profesor dějin umění Juan José Junquera a pro svoje pochyby našel i docela pádné argumenty. V domě nazývaném La Quinta del Sordo - Dům hluchého - obýval tehdy dost nemocný mistr pouze přízemí, nicméně osm ze slavných obrazů se nacházelo v horním patře, které bylo vybudováno dodatečně a obydleno bylo až čtyři roky po smrti Goyi. A když neexistovaly stěny pokoje, nemohly existovat ani fresky na nich namalované, tvrdí Junquer.

Kdo však je tedy skutečným autorem slavných "černých" obrazů? Podle madridského profesora tato díla zřejmě vytvořil až jeden z velmi talentovaných Goyových synů.

Ředitelství Prada podle německého časopisu Art reagovalo na nové objevy velmi chladně a pouze označilo argumenty španělského historika umění za "neúplné" a "ne zcela přesvědčující".

Reklama

Výběr článků

Načítám