Hlavní obsah

Seth Lakeman: Folk je pohádka moderního dne

Právo, Šárka Hellerová

Britský písničkář Seth Lakeman přijíždí do Čech a těší se na turné s Divokým Billem. "Jsme mladí a energičtí, a to boří hranice. Takže myslím, že podobnost mezi naší hudbou existuje. Naše nadcházející turné je dobré spojení," říká v rozhovoru s Právem.

Foto: Archiv, Právo

Seth Lakeman vystoupí v sobotu na předávání žánrových cen Anděl Allianz 2007, 1. dubna zahraje v Praze, a pak vyrazí na turné s Divokým Billem.

Článek

V Česku jste už vystupoval. Jaké máte na české publikum vzpomínky?

Moc se do Česka opět těším, bude to pro nás velmi vzrušující. Publikum bylo úžasné, zažili jsme v Praze nádherné chvilky a opravdu hodně legrace. Takže vzpomínky mám pěkné.

Čeká vás turné se skupinou Divokej Bill. Jak moc ji znáte?

Velmi dobře. Moc se na ni těším, protože jsem velkým fanouškem její hudby.

Myslíte, že má vaše a jejich muzika něco společného?

Ano, používáme podobné akustické nástroje. Síla toho, o čem zpíváme, je velmi důležitá. Mluvím o poselství, které se snažíme předat. Jsme mladí a energičtí, a to boří hranice. Takže myslím, že podobnost mezi naší hudbou existuje. Naše nadcházející turné je dobré spojení.

Získal jste nominaci na Mercury Music Prize a ocenění na folkových cenách BBC 2. Jakou pro vás mají hodnotu?

Rozhodně je to pro mne velmi důležité. Hodně to znamená, mohu pak zpívat o věcech, které jsou pro mne podstatné. Vím, že si toho někdo cení.

O čem tedy zpíváte?

Většinou o kraji, ze kterého pocházím, o západní Anglii, Devonu. O minulosti i přítomnosti tamějších lidí. Také jsou to příběhy a legendy toho kraje.

Používáte housle nebo kytaru. Podle čeho se rozhodujete, jaký nástroj použijete?

Pro každý nástroj skládám trochu jiným způsobem. Myslím, že se rozhoduju hlavně podle rytmu. Ale v zásadě nejradši hraju na housle a zpívám. Většinou je vezmu do ruky první. Psát písně je pro mne těžké, hudba plyne snadněji než slova. Je těžké najít téma, které pasuje k hudbě.

Vaše hudba je definována jako folk. Jaký má pro vás toto slovo význam?

Folk je hudba lidu. Je to vidět na tom, kolik folkových festivalů existuje a stále se rozšiřují. Množství nových písničkářů je obrovské. Písně mohou být o cestě do obchodu nebo o rozchodu s dívkou, obojí vidím jako folk. Je to pohádka moderního dne.

Na co se mohou čeští posluchači od vás těšit?

Na naše trio, akustickou verzi písniček a vzrušující vystoupení. Myslím, že jsme pro tato vystoupení vybrali opravdu pěkné kousky. Moc se těším na Divokýho Billa, doufám, že se budeme navzájem dobře doplňovat. Viděl jsem jejich koncert a jsou to moc fajn kluci. Určitě si na turné užijeme spoustu legrace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám