Hlavní obsah

Autor pavilonu pro Muchovu epopej žádá o pomoc ministra kultury

Spoluautor návrhu nové budovy pro Slovanskou epopej Alfonse Muchy Jindřich Smetana žádá kvůli údajným průtahům při přípravě její výstavby o pomoc ministra kultury Václava Jehličku. V dopise ministra upozorňuje na to, že Praha by podle něj mohla v budoucnu o cyklus dvou desítek pláten s ohledem na nesplnění darovací smlouvy přijít.

Článek

Mucha daroval epopej hlavnímu městu za podmínky, že pro ni postaví zvláštní budovu. Podle Smetany by měl pavilon stát k roku 2010. Tehdy uplyne zákonná sedmdesátiletá lhůta od Muchova úmrtí, která může mít na vlastnictví obrazů vliv. Smetana v dopise ministrovi napsal, že se obává toho, že "město situaci podceňuje a nesplněním podmínky darovací smlouvy ohrožuje zachování epopeje ve veřejném vlastnictví".

Radní Milan Richter (ODS) již dříve uvedl, že se právní názory liší. Věc se podle něho vyřeší jedině tím, že budova bude v roce 2010 stát. Musí být také v souladu s Muchovou závětí, který měl o budově a o rozmístění pláten jasnou představu, řekl radní.

Městská rada už před pěti lety rozhodla, že pavilon podle návrhu Smetany a Tomáše Kuklíka bude na Výstavišti. Na Bruselskou cestu navrhli moderní dům s ocelovou konstrukcí, který bude vypadat jako krabička postavená na bok. Obrazy by měly mít v budově ideální mikroklima.

Řízení k vydání stavebního povolení bylo přerušeno. Podle Smetany chybí souhlas magistrátního odboru správy majetku za vlastníka pozemku. Zástupci nájemce Výstaviště, firmy Incheba Praha, však takovou budovu v areálu nechtějí. Prý jim připadá nepřiměřeně veliká. Smetana poukazuje na to, že jíž nyní napjatý harmonogram výstavby je ohrožen.

Richter by chtěl, aby se plátna, která jsou několik desetiletí na zámku v Moravském Krumlově, vrátila do Prahy už koncem letošního nebo začátkem příštího roku. Navrhuje, aby byly dočasně v některém z Křižíkových pavilonů. Incheba Praha s tím údajně souhlasí, je ale nutné prověřit technické podrobnosti.

John Mucha nesouhlasí s provizoriem

Navrhované provizorní řešení ale nejspíš využít nepůjde: správce majetku rodiny Muchových a odkazu Alfonse Muchy John Mucha se už v médiích vyjádřil – „dovolíme epopej uložit v Praze, ale až tam postaví nové adekvátní prostory“.

Slovanská epopej je už 45 let na zámku Moravský Krumlov, který patří také Inchebě. Tato slovenská firma patří podle výpisu z obchodního rejstříku rodáku z ruského Saratova. Plánů přestěhovat Slovanskou epopej do Prahy bylo v minulosti už několik, ani jeden se však nepodařilo dotáhnout do konce.

Zůstává v Moravském Krumlově

Podle místostarosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny (SMK-ED) zůstane epopej i v dalším období na zdejším zámku, i když smlouva s Prahou je podepsána do konce letošního roku. V Moravském Krumlově je od roku 1963. „Moravský Krumlov nezpochybňuje nárok Prahy na vlastnictví Slovanské epopeje,“ ujistil místostarosta.

Reklama

Související články

Praha může přijít o Muchovu epopej

Pokud se pražský magistrát během několika týdnů nerozhodne pro výstavbu nového pavilónu na pražském Výstavišti, hrozí mu, že přijde o Slovanskou epopej Alfonse...

Výběr článků

Načítám