Hlavní obsah

Nekonečný obraz hravé Michaely Petrů

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Michaela Petrů je absolventkou AVU v Praze, studovala u Michaela Rittsteina. Její diplomovou prací byl nekonečný obraz. Co se tím myslí? U Michaely Petrů má každý návštěvník galerie, ve které tato výtvarnice vystavuje, možnost být spolutvůrcem jejího obrazu.

Článek

Může tak aktivně vstupovat do obrazu, měnit jeho prvky, například vytvářet kompozice z magnetických částí, nebo pohybovat s variabily a bavit se stále novými kompozicemi, které se náhodně tvoří uvnitř obrazu.

.: Jeden z barevných variabilůfoto: Archív Michaely Petrů

Tvorba této umělkyně je svobodného ducha a inspiruje se některými proudy z dějin umění, minimalismem až Bauhausem. Zároveň si zachovává originální barevný rukopis.

Úskalí pohyblivého umění

Pohyblivé umění obecně má kromě výtvarné stránky i tu technickou, je třeba, aby variabily mohly fungovat. U nás byl mistrem takového umění například Radek Kratina. Na poslední výstavě této umělkyně byla právě tato stránka její tvorby kamenem úrazu.

Nekonečný variabil s motivy vodní říšefoto: Archív Michaely Petrů

Výstava ve Školské 28, kterou můžeme navštívit do 28. března, však již nabízí ke shlédnutí plně funkční variabily a tak nic nebrání tomu, abychom si společně s autorkou užili tvorbu nekonečného obrazu.

Můžeme vytvářet obraz, jak se nám zlíbí, ale zároveň se můžeme spolehnout na to, že vzniklá kompozice bude vždy v mezích definice autorky. Zachováme si tak do jisté míry její vkus, ale dáme prostor vlastní představivosti. Zároveň se nebudeme nudit pohledem na stále stejný obraz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám