Hlavní obsah

V Národním divadle se lidé rozloučili s Radovanem Lukavským

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák,rh

V úterý dopoledne se Národní divadlo v Praze naposledy loučilo se zemřelým hercem a pedagogem Radovanem Lukavským. Obřadu se zúčastnila celá řada osobností z kultury i z politiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dagmar Havlová na pohřbu Radovana Lukavského

Článek

"Vážený obdivovaný a moudrý kolega a člověk," dodala mimo jiné herečka Taťjana Medvecká. Krátce promluvil také herec Václav Postránecký.

Během obřadu zazpívali sólisté opery ND Eva Urbanová a Ivan Kusnjer a na závěr zazněla státní hymna v podání orchestru ND. Poklonit se památce slavného herce přišli také Václav Havel s Dagmar Havlovou, dále předseda Senátu Přemysl Sobotka, předseda sněmovny Miloslav Vlček, ministr kultury Václav Jehlička a herci Martin Huba, Emília Vašáryová, Ilja Racek, Jiřina Jirásková, Vlasta Chramostová, Jiřina Bohdalová a spousta dalších.

Lukavský zemřel minulé pondělí. Pracoval do posledních chvil svého života. Zkoušel nové divadelní představení, před několika týdny ještě přišel do společnosti, když se zúčastnil nominačního večera Českých lvů. V Národním divadle zkoušel v nové inscenaci Dona Juana, jejíž premiéra je na programu 13. března. Hostoval také ve Višňovém sadu na pražských Vinohradech.

Jeden z nejslavnějších herců v Česku byl uznáván pro své umělecké i lidské kvality. Na divadle proslul výkony ve hrách Srpnová neděle, Obchodník s deštěm, Hamlet, Othello či Zmoudření Dona Quijota. Z televize si ho lidé pamatují především díky černobílému seriálu F. L. Věk.

Odpoledne se v katedrále svatého Víta na Pražském hradě konala ještě zádušní mše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám