Hlavní obsah

Praha může přijít o Muchovu epopej

Právo, Petr Blahuš

Pokud se pražský magistrát během několika týdnů nerozhodne pro výstavbu nového pavilónu na pražském Výstavišti, hrozí mu, že přijde o Slovanskou epopej Alfonse Muchy, která by se mohla do metropole přestěhovat ze zámku v Moravském Krumlově. Slavný malíř totiž svůj monumentální soubor 20 obrazů o velikosti až 9 x 6 metrů daroval Praze, ale s podmínkou, že jej město vystaví v samostatném a kvalitou odpovídajícím pavilónu.

Článek

Pokud magistrát nesplní podmínku do roku 2010, kdy uplyne sedmdesátiletá lhůta od umělcova úmrtí, daná zákonem o autorských právech, s kolekcí obrazů pak budou moci volně disponovat malířovi dědici.

Nový pavilon by měl být na výstavišti

Nový pavilón má vyrůst na pražském Výstavišti. Záměr na jeho výstavbu schválila Praha už v roce 2004. Podle autorů návrhu, architekta Jindřicha Smetany a Tomáše Kuklíka, je konstrukce schopna zabezpečit nejpřísnější protipožární normy a udržet uvnitř potřebné mikroklima, které by obrazy nepoškozovalo.

Socha Alfonse Muchyfoto: čtk

„Územní plán pro náš projekt už nabyl právní moci, těsně před schválením je i stavební povolení,“ řekl včera Smetana. Problém ale je, že 5. dubna vyprší termín pro stavební povolení. Pokud jej magistrát promešká, řízení se zastaví a podle Smetany bude nutné vrátit proces na začátek. Potom hrozí, že by město nestihlo pavilón postavit do roku 2010.

Stavební úřad požaduje souhlas magistrátního odboru správy majetku, který údajně chce znát stanovisko nájemce pražského Výstaviště, společnosti Incheba. Ta ale podle Smetany o pavilón nestojí. Incheba navrhla Muchovo dílo zatím umístit do provizorních prostor.

Jednou z těchto možností je podle Smetany např. Průmyslový palác. Ten však nesplňuje protipožární a klimatizační požadavky. Další navržené prostory v Křižíkových pavilónech leží v zátopové oblasti. V ní by sice stál i nový pavilón, obrazy by však podle Smetany byly zavěšeny tak vysoko, že by byly metr nad úrovní tisícileté vody.

John K. Muchafoto: Právo/Dorian Hanuš

John Mucha požaduje novou výstavbu

Navrhované provizorní řešení ale nejspíš využít nepůjde: správce majetku rodiny Muchových a odkazu Alfonse Muchy John Mucha se už v médiích vyjádřil – „dovolíme epopej uložit v Praze, ale až tam postaví nové adekvátní prostory“.

Slovanská epopej je už 45 let na zámku Moravský Krumlov, který patří také Inchebě. Tato slovenská firma patří podle výpisu z obchodního rejstříku rodáku z ruského Saratova. Plánů přestěhovat Slovanskou epopej do Prahy bylo v minulosti už několik, ani jeden se však nepodařilo dotáhnout do konce.

Zůstává v Moravském Krumlově

Podle místostarosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny (SMK-ED) zůstane epopej i v dalším období na zdejším zámku, i když smlouva s Prahou je podepsána do konce letošního roku. V Moravském Krumlově je od roku 1963. „Moravský Krumlov nezpochybňuje nárok Prahy na vlastnictví Slovanské epopeje,“ ujistil místostarosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám