Hlavní obsah

Karlovarský festival představí filmy mexického režiséra Ripsteina

Novinky, sad

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary sice začíná až 4. července, ale již nyní jsou známy některé části programu. Mimo jiné nabídne přehlídku filmů mexického režiséra Artura Ripsteina, jehož vzorem se stal Luis Buňuel. Spolupracoval s ním např. při natáčení Anděla zkázy.

Článek

"Zajímají mne temné stránky lidské psychiky,“ říká Ripstein. Od svého debutu Tiempo de morir (1966) natočil několik desítek filmů v Mexiku, ve Francii i ve Španělsku.

"Mnohé z nich získaly ocenění v Cannes, v Benátkách, v San Sebastianu a jinde, ale přesto zůstává jméno Artura Ripsteina známé spíš v okruhu znalců než v širší filmové veřejnosti a přehlídky jeho děl se dají spočítat na prstech. Jeho melodramatické příběhy z prostředí lidí sociálně deklasovaných, často poznamenaných fyzicky či trpících úchylkou působí mnohdy morbidně a drasticky," uvedla PR managerka festivalu Uljana Donátová.

Filmy Artura Ripsteina, které budou v Karlových Varech uvedeny za osobní přítomnosti tvůrce a jeho spolupracovnice, vypovídají výmluvně o přesvědčení mexického tvůrce, že svět je groteskním divadlem. Napovídá tomu jeho další citát: "Rád ukazuji, co je pod povrchem morálky, co je tajemné a odsouzeníhodné – jsem natolik optimistou, že si to mohu dovolit ukazovat, aniž se zblázním.“

Na loňský cyklus "nový Hollywood" navážou letos další filmy z období 1968 - 1980. Bude to např. retromuzikál New York, New York (Martin Scorsese), legenda Robert Altman s revizionistickým westernem McCabe a paní Millerová, Brian De Palma s variací na hitchockovský horor Sisters, William Friedkin a klíčový krimi film Francouzská spojka a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám