Hlavní obsah

Ve čtyřech oblastech skončí ještě letos analogová ČT 2

Právo, jp
PRAHA

Většina televizních diváků ve čtyřech velkých městech a jejich okolí – Plzni, Českých Budějovicích, Praze a Ústí nad Labem – bude muset ještě letos sáhnout do peněženky a pořídit si set top box případně satelit či kabelovou televizi, pokud chtějí vidět přenosy z letní olympiády a další pořady na ČT 2.

Článek

Analogové vysílání ČT 2 totiž skončí a program bude možno sledovat jen digitálně, a to u některých měst prakticky ze dne za den. Jiné technologické řešení nebylo podle Technického plánu přechodu od analogového k digitálnímu televiznímu vysílání (TPP) možné.

Plán vypracoval Český telekomunikační úřad, nyní leží na ministerstvu průmyslu a míří ke schválení do vlády. Jakmile ho schválí, stane se TPP závazné pro všechny zúčastněné.

Televize včas upozorní

„V každé oblasti bude probíhat jiný způsob vypínání podle počtu převaděčů a dokrývačů závislých na vypínaném primárním vysílači ČT 2. V uvedených oblastech se nemusí ještě jednat o úplné vypnutí ČT dvojky, protože vysílače sekundární sítě signálně nezávislé na primárním vysílači zůstanou ještě nějakou dobu v provozu,“ řekl v pátek Právu vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Na vypnutí vysílače bude ČT včas upozorňovat. „Divákům se objeví na obrazovce piktogram, který znamená, že berou televizní signál z vysílače, jenž bude brzy vypnut. Občany budeme informovat také prostřednictvím regionálního tisku, plakátů, samozřejmě ve vysílání ČT a bude pravděpodobně zřízena informační telefonní linka pro dotazy diváků,“ uvedl Hanuš.

„Jednu výhodu tento rychlý přechod bude mít. Kmitočet, na kterém začnou odebírat digitální ČT 2, již bude konečný, to znamená, nebudou muset znovu přelaďovat antény,“ poznamenal Hanuš.

Změna se netýká diváků, kteří mají satelit nebo kabelové vysílání. Nejlevnější set top box, tedy přístroj umožňující digitální příjem signálu, stojí okolo tisícikoruny.

Reklama

Výběr článků

Načítám