Hlavní obsah

Vladimír Michálek: pokouším se nabourat trend české tragikomedie

Novinky, Stanislav Dvořák

Na dotazy čtenářů v ONLINE-CHATU Novinek odpovídal v pátek režisér Vladimír Michálek. Týkaly se mimo jiné i dlouhé vlny českých tragikomedií. "Producenti asi mají pocit, že to je to jediné zboží, které se dá prodat... sám se pokouším tento trend alespoň trochu nabourat," uvedl režisér.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vladimír Michálek na on-line chatu

Článek

Michálek, který právě uvedl do kin film O rodičích a dětech podle prózy Emila Hakla, by rád pokračoval ve spolupráci s tímto autorem. "Mám strašnou chuť natočit jednu povídku E. Hakla: Láďovo poslední tango," napsal čtenářům. Má však "v záloze" i zcela odlišné scénáře - jeden je např. z prostředí druhé světové války a jeho autorem je Jiří Hubač (Babí léto).

Někteří čtenáři projevili i starost o to, zda se u nás může filmový režisér vůbec uživit. "Tak dá se uživit, ale ne tvorbou celovečerních filmů. Čas od času se mi podaří udělat reklamu, nebo něco jiného. A pak záleží, jestli chcete mít drahý kabriolet a dlouhou bílou šálu a vilu a bazén... po ničem takovém netoužím, tak to celkem jde," shrnul Michálek.

Finanční stránka ho však trápí, pokud se škrtá rozpočet a projeví se to na kvalitě filmu. "Škoda, že jste nemohl vidět seriál Záchranáři tak, jak jsem chtěl, aby vypadal," napsal čtenáři, kterému se seriál líbil, "producent sebral tolik peněz, že jsem jej dodělával na koleně, a pak jej ještě dorazila Česká televize přemluvením."

"Celá politická scéna by si měla uvedomit, ze investice do živé kultury je ta nejméně nákladná a druhotná ekonomická návratnost je pak ohromná, viz Dánsko, Německo, Španělsko, Velká Británie...je to v myšlení a to se obávám, může být zásadní problém. Nicméně jsem optimista," uzavřel. Českému filmu podle něj nepomáhá ani internetové pirátství, ale internet vnímá jako "skvělou věc, která drtí televizi."

Reklama

Výběr článků

Načítám