Hlavní obsah

Číňané mírní kauzu Björk: západní skupiny vítáme!

Novinky, Stanislav Dvořák
ŠANG HAJ

Čínská vláda chce opět ukázat vlídnou "olympijskou" tvář poté, co minulý týden prohlásila, že bude přísněji přistupovat k zahraničním interpretům koncertujícím v jejich zemi. Cenzory pobouřila islandská zpěvačka Björk, která si dovolila v rámci koncertu podpořit nezávislost Tibetu.

Článek

Podle čínské vlády výkřiky "Tibet! Tibet!" v souvislosti s písní nazvanou "Vyhlaste nezávislost" porušily čínské zákony a "dotkly se čínského lidu". Píseň nebyla pro koncert v Číně předem schválena, což je tam běžný postup.

Nyní se ale vysoce postavený úředník ministerstva kultury pokusil celou kauzu urovnat a uvedl, že šlo jen o individuální případ. "Nemyslím, že se to dotkne našeho pozvání umělcům z celého světa, obzvláště během olympijských her," uvedl podle BBC.

Čínští cenzoři kontrolují seznamy písní pro každý koncert západní kapely v zemi. Dokonce i legendární Rolling Stones museli v roce 2006 vypustit pět skladeb, které se komunistickým úřadům zdály moc pobuřující.

Mick Jagger to tenkrát vzal s humorem a v narážce na fakt, že čínského "lidu" se písně stejně nemůžou dotknout, protože průměrný Číňan by si lístek na koncert nikdy nemohl dovolit, pronesl: "Jsem rád, že (čínské) ministerstvo kultury chrání morálku přistěhovaných bankéřů a jejich přítelkyň."

Tibet se řeší už půl století

Reklama

Výběr článků

Načítám