Hlavní obsah

Ian Curtis, muž s nejsmutnějšíma očima

Právo, Kateřina Farná

Anton Corbijn je slavný „rockový fotograf“ a režisér klipů pro U2, Depeche Mode nebo Metalliku. Holanďan žijící v Londýně je i fanoušek Joy Division, postpunkové anglické kapely, která se za svou krátkou existenci v letech 1976–1980 proslavila po celém světě. Do českých kin nyní vstupuje jeho celovečerní debut, cenami ověnčené životopisné drama Control.

Foto: Aerofilms, Právo

Hlavní roli ztvárnil donedávna neznámý Sam Riley. Jeho výkon je naprosto strhující.

Článek

Control není příběh o kapele, ani hudební film, ale pohled do potemnělého nitra charismatického zpěváka. Ian Curtis pocházel z předměstí Manchesteru, velmi mladý se zamiloval i oženil. Mladík s nejsmutnějšíma očima na světě začal o své melancholii i rezignovanosti zpívat, jeho pochmurné texty s hudbou Joy Division odrážely nálady Anglie 70. let.

Jejich hvězda začala stoupat, vydali první album, jezdili na turné. Ian se stále víc vzdaloval ženě i dceři, až setkání s Annik, do které se vášnivě zamiloval, přineslo zásadní rozkol v jeho životě: neuměl se rozhodnout, chtěl obě ženy.

Zlomila ho epilepsie

Poslední ranou byla epilepsie, zvlášť, když záchvaty přicházely přímo na pódiu. Měl pocit, že zradil ženu, dítě i sám sebe. V předvečer vysněného amerického turné se oběsil. Bylo mu 23 let. „Název filmu je narážka na píseň She’s Lost Control. Myslím, že Ian byl člověk, který chtěl mít svůj život a nejbližší pod kontrolou,“ míní režisér.

Corbijn se s Curtisem setkal jen krátce před jeho smrtí. Hlavní inspirací pro film byla kniha Curtisovy manželky Deborah. A aby byl obraz úplný, potřeboval i „hlasy“ Annik, přátel, spolupracovníků a členů kapely, kteří dnes hrají ve skupině New Order.

Zkušený fotograf Corbijn pečlivě komponuje jednotlivé obrazy, pracuje citlivě s každým detailem, nechává je maximálně vyznít, až film někdy připomíná projekci za sebou jdoucích fotografií.

Strhující je výkon donedávna neznámého Sama Rileyho, který ztvárnil hlavní roli. V některých momentech je od Curtise k nerozeznání – stejná gesta, mimika, výraz. Skvěle si vedla i jeho filmová manželka Samantha Morton. Curtisova dcera si zahrála jednu z fanynek. „Je jako její otec, stejně emotivní,“ řekl režisér.

Film původně natočil na barevný materiál, ale nakonec se rozhodl pro černobílou: „Chtěl jsem vrátit černobílým filmům důstojnost.“ Hudbu kapely zahráli sami herci, kteří se na nástroje naučili hrát až před natáčením.

Corbijn se neuchyluje k povrchní ódě, nestaví zpěváka na piedestal

Dvouhodinový snímek je poctou přecitlivělému člověku a jeho myšlenkám, představuje tragickou postavu jakoby uprostřed shakespearovského dramatu.

Hudba, i když hraje druhotnou roli, dodává atmosféru a důraz řečenému. Příběh nikam nespěchá, plyne v tmavém šeru Curtisova nitra až k nevyhnutelnému konci. A Corbijn přitom dokázal fascinující věc – duši Iana ani jeho blízkých neznásilnil ve prospěch svého filmového příběhu. Když film skončí, možná někomu ukápne slza, možná doma ještě silněji obejme toho, koho miluje.

Control líčí příběh muže, který miloval a byl milován, a přesto se nedokázal vymanit svým démonům. Také díky tomuto filmu tu jeho smutné oči zůstanou navěky.

Control

Velká Británie / USA, 2007 režie: Anton Corbijn, hrají: Sam Riley, Samantha Morton, Joe Anderson a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám