Hlavní obsah

Tipy Dana Bárty

Novinky, Alex Švamberk, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Dan Bárta upozorňuje, co ho v poslední době upoutalo v kultuře. Redakčním tipem je Jarmuschův film Ghost Dog - cesta samuraje, který vysílá ČT 2.

Článek

Tipy zpěváka Dana Bárty

Čtu: Knížku Paula Feyerbenada Rozprava proti metodě. Užil jsem si hlavně, jak se obouvá do vědy, tu fyziku už méně. Taky jsem četl eseje Mír s mloky Stanislava Komárka. Mám ho rád, je jemně intelektuální.

Poslouchám: Předposlední album Bobbyho McFerrina Circlesongs.

Viděl jsem: Film Hodiny - a měl jsem z něj radost.

Surfuji: Já chodím na www.gentleman.cz, které dělá Ivan Straka. Už se totiž moc nevídáme

Ghost Dog - Cesta samuraje

Americké nezávislé léto v pondělním filmovém klubu končí: završí ho snímek Jima Jarmusche z roku 1999. Ve své parodii na gangsterky se Jarmusch baví i na účet filmů o orientálním bojovém umění a japonských samurajích. Ghost Dog je v samurajské terminologii jméno pro zabijáka, který umí splynout s nocí a nečekaně zasadit smrtící úder. Jarmuschův hlavní hrdina, který propadne samurajské filozofii, je podivínský mladý černoch. Žije na střeše ve vlastnoručně vyrobené chatrči, chová tu holuby a z tohoto nezvyklého úkrytu vychází na své bojové výpravy. Jako každý samuraj však potřebuje někomu sloužit a být mu nadosmrti zavázán za svůj život. Osud mu přivede do cesty jednoho z místních mafiánů. Tak dlouho likviduje pro mafii nepohodlné lidi, až dojde i na něj. Autorem filmové hudby je RZA, kultovní osobnost rapové a hiphopové scény.

ČT 2, 18. srpna, 21.30

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám