Hlavní obsah

V Lednici natáčejí Nedodržený slib

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LEDNICE

Kdo se v úterý zatoulal na jinak opuštěné nádraží v Lednici na Břeclavsku, nestačil se divit. Rázem se ocitl na stanici Bánovce nad Bebravou v obklopení Hlinkovy gardy a postav se žlutou Davidovou hvězdou na kabátech.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ondřej Vetchý při natáčení scény odjezdu syna do lágru.

Článek

Skok v čase? Nikoliv. Kamery, osvětlovací lampy a desítky metrů kabelů prozrazovaly, že nádraží až do večera vládli filmaři, aby tam natáčeli scény koprodukčního filmu Nedodržený slib.

Snímek, který mimo jiné dává prostor herci Ondřeji Vetchému, popisuje události z let 1938–1945, jak je prožil jeden z mála, kdo nezemřel v nacistických koncentračních táborech.

Ondřej Vetchý jako otec početné židovské rodiny věří, že příchod Hitlera k moci nebude mít skutečně vážný vliv na jejich život. Vychází z předpokladu, že i pak budou potřeba lidé, kteří umí dělat a tak promarní všechny možnosti, jak se před hrůzami koncentráků zachránit.

Osud Židů ve Slovenském štátu

„Námět filmu sestavil Jan Novák podle memoárů pana Petráška, který dodnes žije v USA,“ uvedl výkonný produkce Peter Hlava. „Odehrává se před a za druhé světové války. Je to příběh početné rodiny Friedmanů, která žila na Slovensku. Tatínek rodiny, kterého hraji já, vycházel z předpokladů, že se demokratická země postará o své občany a menšiny. Když vznikl Slovenský štát, jeho prognózy které mělo hodně lidí, vzaly za své. Myslel ale, že Hitler není hloupý, když je jeho země je ve válce a potřebuje lidi, kteří pro něj budou pracovat, tak se jich určitě nezbaví. Naprosto špatně to vyhodnotil,“ popsal Vetchý svou roli. Přežije ale jen syn, který hraje fotbal za různé kluby, jinak je postupně celá rodina deportována do lágrů.

.: Nádraží v Lednici, jako stanice Bánovce nad Bebravou, bylo němým svědkem práce filmařů.foto: Právo/Milan Vojtek

„Myslím, že pro některé Slováky nebude jednoduché, když ten film uvidí, když budou konfrontováni se Slovenským štátem, který je tak oslavován a když pak ve filmu uvidí, jak to ve skutečnosti bylo,“ dodal herec.

„Chlapec, který hraje hlavní roli, je zajímavý. Je to přinejmenším mimořádný talent na to, kolik mu je,“ smekl Vetchý poklonu mladému hereckému kolegovi ze Slovenska. Samuel Spišiak podle něj skvěle zvládá roli jeho syna.

Filmaři si Lednici oblíbili

Volba filmařů na nádraží v Lednici nebyla náhodná. Slovenská produkce již v Lednici a jejím okolí natáčela scény například pro historický film Carský kurýr. Nádraží, vystavěné v duchu lichtenštejnské architektury staveb Lednicko-valtického areálu se jim opět hodilo. Slouží jen sezónní turistické dopravě a tak měli klid na práci. I lokomotivu si dovezli ze Slovenska. Stroj z roku 1908 jezdil na tamějších tratích a zajistil skutečně dobový ráz scény.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám