Hlavní obsah

Začíná festival dokumentů o lidských právech Jeden svět

– PRAHA
Právo, Michal Procházka

Slavnostním předáním ceny Člověka v tísni Homo Homini v Pražské křižovatce, jinak odsvěceném kostele sv. Anny, začíná ve středu v Praze soutěžní festival lidskoprávních dokumentů Jeden svět, připomínající 60. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv.

Foto: Jeden svět, Právo

Z filmu o znásilněných ženách Kongo: hluboké ticho.

Článek

Zahajovacím filmem pražské části festivalu (5.–15. března), který se průběžně přesouvá i do 28 měst regionů, bude v kinech Světozor i Lucerna americký snímek Kongo: hluboké ticho, který osobně uvede Lisa F. Jacksonová. Otřesné svědectví o válce ve zbídačené Konžské demokratické republice ukazuje, jak se masové znásilňování žen stává válečnou zbraní proti obyvatelstvu.

„Při této příležitosti se Člověk v tísni rozhodl věnovat 250 tisíc korun ze svého humanitárního fondu na pomoc znásilněným ženám,“ informovali zástupci společnosti.

Cena Homo Homini za rok 2007 připadne ve středu večer třem barmským aktivistkám Su Su Nway, Phyu Phyu Thin a Nilar Thein, které se účastnily podzimních demonstrací v Barmě. Dvě se musí skrývat, třetí je ve vězení. Ocenění za ně převezme jejich kolegyně Lae Lae Nwe. Zahájení se zúčastní i patron Václav Havel, který se má setkat se zahraničními disidenty.

Letošní ročník je zaostřen na současné diktatury. Snímek německé režisérky Tamary Miloševičové Budovatelé ruin líčí dnešní Kubu, kde socialistické budování připomínají trosky továren. Nejaktuálnější film Durakovo: vesnice bláznů odkrývá kořeny putinovského režimu, stojícího na spojení nacionalismu, tajné služby, armády a ortodoxní církve.

Událostí bude návštěva Clauda Lanzmanna, tvůrce filmu o holocaustu Shoah, jenž 6.3. uvede film Bernarda Cuau Slova a smrt o padesátých letech v Československu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám