Hlavní obsah

Zemřel tenor Giuseppe Di Stefano

MILÁNO
Aktualizováno

V Miláně zemřel v úterý ráno jeden z nejslavnějších tenorů 20. století Giuseppe di Stefano. Bylo mu 86 let. Proslavila ho například role ve Verdiho Rigolettovi či duety s Marií Callasovou.

Článek

Di Stefanova kariéra začala ve čtyřicátých letech minulého století. V následujících letech zpíval tenor, který se narodil na Sicílii, ve Vídni, Berlíně, milánské La Scale i newyorské Metropolitní opeře.

V Římě vystupoval zpěvák, jehož Luciano Pavarotti nazval mistrem, v roce 1992.

V roce 2004 byl v Keni napaden neznámými útočníky poté, co se jim snažil zabránit, aby ukradli jeho ženě řetízek. Utrpěl vážná zranění hlavy, z nichž se plně nezotavil ani po dvou operacích.

Giuseppe Di Stefano s Marií Callasovou v newyorské Carnegie Hallfoto: ČTK/AP

Na vrcholu byl di Stefano v padesátých a šedesátých letech. Po turné s Marií Callasovou v letech 1973 až 1974 se začal z podií postupně vytrácet. Společná vystoupení a nahrávky této nezapomenutelné dvojice z padesátých let ale dodnes patří do zlatého fondu světové hudby - například jejich nastudování Pucciniho Tosky pod vedením Artura Toscaniniho z roku 1953 je považováno za nepřekonané.

Giuseppe di Stefano

Narodil se 24. července 1921 v městečku Motta Sant'Anastasia poblíž Sicilské Katanie. V opeře debutoval roku 1946 jako rytíř Des Grieux v Massenetově Manon. Dva roky poté již zpíval v Metropolitní opeře v New Yorku. V dalších letech hostoval ve většině amerických i evropských operních domů.

Z jeho nejúspěšnější období jsou považována 50. a 60. léta. Legendou se stal již operními duety, které natočil s Marií Callasovou. Jejich společném turné, které absolvovali v mezidobí let 1973 a 74 se stalo Di Stefanovým pomyslným vrcholem. Po něm se postupně stahoval do ústraní.

Jeho poslední rolí byl v roce 1992 Císař v opeře Turandot.

Giuseppe Di Stefano zůstane nezapomenutelný rovněž díky svým rolím ve Verdiho Rigolettovi či Donizettiho Luice di Lammermoor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám