Hlavní obsah

Současné umění ovládne Národní galerii

Právo, Kateřina Farná

Národní galerie v Praze zaštítila Mezinárodní trienále současného umění nazvané Re-reading The Future. Projekt zaměřený na mladé, nekonvenční umění obsadí od června do září celý Veletržní palác.

Článek

„Soustředili jsme na umění laděné na jiných vlnách. Hlavní myšlenkou je potřeba nalézt nové čtení toho, čemu se říká moderní umění,“ řekl ředitel Sbírky moderního a současného umění NG a zároveň kurátor trienále Tomáš Vlček.

Letošní přehlídka navazuje na dvě předešlá bienále z let 2003 a 2005. Za cíl si organizátoři kladou poskytnout současnému výtvarnému umění možnost komunikovat s co nejširší veřejností.

Vystavena budou díla z Velké Británie, Finska, Německa, Itálie, Francie, Portugalska i Bulharska. Z českých výtvarníků se představí Jiří Černický, Vojtěch Preissig, Miloš Cvach nebo Hynek Martinec se svým oceňovaným portrétem své přítelkyně Zuzany. V rámci restrospektivy kinetického umění budou vystavena díla Radka Kratiny.

Součástí trienále bude také projekt Mobility, v němž mladí umělci z pěti evropských zemí ukážou výsledky svých společných workshopů. Mobility běží od září 2007 do ledna 2009. Výsledná výstava bude putovní, a to od října 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám