Hlavní obsah

Kožená v Brně sklidila ovace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámou mezzosopranistku Magdalenu Koženou po písňovém recitálu v rodném Brně vyprovázely z pódia ovace publika. V Brně zpívala jedna z nejzářivějších hvězd světového operního nebe po třech letech. Mezzosopranistka se v červnu stane podruhé matkou.

Článek

Publiku nabídla program složený z písní Debussyho, Strausse, Mahlera a Poulenka. Do Brna se vrací ráda, ale zdaleka ne tak často, jak by sama chtěla. „Pro mě bude vždy důležité, co se tady děje. Zpívat pro lidi v Brně i v České republice je něco speciálního i emotivního,“ řekla novinářům.

Pěvkyně podpořila plány na stavbu nového koncertního sálu pro vážnou hudbu. Měl by nahradit Besední dům, kde sídlí Filharmonie Brno. Novou budovu nazývají brněnští politici pracovně Janáčkovo kulturní centrum.

"Brno má ve světě díky Leoši Janáčkovi obrovské jméno. Všichni, kdo jej znají, vědí, že působil v Brně. Je škoda, že se o sále strašně dlouho mluví, a zatím se vůbec nic jiného neudělalo. Pokud bych to mohla nějak podpořit, budu se snažit, na tom mi záleží. Je to i moje povinnost,“ uvedla pěvkyně.

Po tomto koncertě čeká Koženou například Dortmund a v dubnu Berlín, kde ve Státní opeře ztvární úlohu v Debussyho opeře Pelléas a Melisanda. V listopadu by měla vystoupit v Praze ve Španělském sále v cyklu Hudba Pražského hradu. Jinak v Česku zpívá zřídkakdy.

Brněnská rodačka patří ke světové operní špičce, její diář je zaplněn na několik let dopředu. Pětatřicetileté matce tříletého Jonáše, jehož otcem je známý britský dirigent Simon Rattle, se v červnu narodí druhé dítě. Kvůli porodu má naplánovanou pouze tříměsíční pauzu. Na konci léta se chce vrátit do studia, bude nahrávat Vivaldiho skladby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám