Hlavní obsah

Ať si černý, nebo bílý, poslouchej Věru Bílou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr Retrovision - Best of Věra Bílá a Kale, který vyšel u Sony BMG, znovu připomíná, jak fantastickým nápadem bylo spojení romské zpěvačky z Rokycan a sehrané kytarovo-vokální skupiny. Jejich hudba daleko přesahuje obzory naší cukerínové domácí scény a není divu, že v Americe či ve Francii si získala větší popularitu než v ČR.

Článek

Věra Bílá pochází z rodiny rokycanských romských muzikantů, od mládí zpívala na svatbách a zábavách s cimbálovkou. Později se setkala s Kale a projezdili spolu skoro celý svět. V roce 1995 jim vyšlo s pomocí zpěvačky Zuzany Navarové album Rom pop a následovala další úspěšná deska Kale kalore.

Pokud se mluví o úspěšnosti, je třeba dodat, že úspěšní byli především v západní Evropě a v Americe, u nás je média přijímala spíše vlažně, v rádiu se to moc nehrálo, kromě pár hudebních kritiků o nich věděl málokdo.

Škoda, na první poslech je totiž jasné, že kombinace sametových backgroundových vokálů a kytarových vybrnkávaček ála Gypsy Kings s mírně nakřápnutým, posmutnělým hlasem Bílé se naprosto vymyká tomu, co na české scéně běžně můžeme slyšet.

Skupina měla v devadesátých letech báječně našlápnuto, ale osobní spory ji dohnaly k rozpadu. Kale pak v roce 2006 vydalo novou desku, která vůbec nebyla špatná, ale bez Věry už to nikdy nebude ono. Bohatá kompilace Retrovision, obsahující 24 hitů, tak zůstává poslední možností, jak si připomenout jejich zvuk z doby, kdy byli na vrcholu.

Věra Bílá a Kale: Retrovision, Sony BMG 2008

Reklama

Výběr článků

Načítám