Hlavní obsah

Newyorská filharmonie zahájila koncert v KLDR americkou hymnou

Aktualizováno

Newyorská filharmonie v úterý odehrála ve Velkém divadle v Pchjongjangu svůj historicky první koncert na půdě Severní Koreje. Vystoupení, na němž zazněla i Novosvětská symfonie od Antonína Dvořáka, sledovala řada vysoce postavených severokorejských představitelů a přenášela ho i místní média. Po skončení koncertu si orchestr vysloužil dlouhý potlesk.

Článek

Filharmonici zahájili koncert severokorejskou hymnou, po níž následovala americká. Obě si vysloužily potlesk vestoje. Následně hudebníci zahráli předehru ke třetímu dějství opery Richarda Wagnera Lohengrin, po níž orchestr přistoupil k hlavní části celého vystoupení. Tou byly dvě skladby inspirované Amerikou - Dvořákova Novosvětská a Američan v Paříži od George Gershwina. Při uvádění druhé z nich ředitel filharmonie řekl, že jednoho dne by mohl někdo napsat i skladbu Američané v Pchjongjangu, za což ho publikum odměnilo potleskem.

Koncern newyorské filharmonie v severokorejském Pchongjangu. Foto: REUTERS/David Gray

Vystoupení uzavřela lidová píseň Arirang, která je populární na obou částech korejského poloostrova. Po jejím skončení publikum poděkovalo filharmonikům pětiminutovým potleskem vestoje.

Koncert podle AP poslouchalo přímo v divadle asi 2500 Severokorejců. Muži na sobě měli obleky a ženy si oblékly tradiční korejské šaty. Mnoho posluchačů si připnulo odznak s obrázkem zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Jeho syn a současný předák země, Kim Čong-il, se však vystoupení pravděpodobně nezúčastnil.

Dirigent Loruin Maazel přijímá gratulaci. Foto: REUTERS/David Gray

"Myslím, že koncert byl skvělým gestem pro lepší porozumění mezi obyvateli Spojených států a KLDR," řekl AP bezprostředně po vystoupení Pak Čol, který patřil mezi posluchače přímo v divadle. Podle něj koncert "nebyl jen uměleckým představením, ale také ztělesňoval dobré pocity Američanů vůči lidu KLDR".

Severokorejští představitelé se na koncert pečlivě připravili. Z ulic dokonce zmizely plakáty obviňující USA z imperialismu a z nepřátelství vůči KLDR. Obyvatelé Pchjongjangu o vystoupení filharmoniků věděli, událost se však přesto nedostala na přední strany novin.

Lidé v severokorejské metropoli podle agentur vnímali vystoupení amerického orchestru pozitivně. "Je dobře, že newyorská filharmonie přijela. Myslím, že by to mohlo pomoci ke zlepšení vztahů mezi Spojenými státy a Severní Koreou," řekl počítačový technik Kim Kwang-čol. Souhlasil s ním i další Severokorejec Kim Son-hwa: "Je tu šance, že to bude příznivý signál pro nás a pro USA. My Korejci máme rádi kulturní výměny,"

Reklama

Výběr článků

Načítám