Hlavní obsah

Eurosong uvažuje o přesunu

Právo, jaš,šh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by v srbském Bělehradu pokračovaly i nadále nepokoje a útoky davu na hodnoty a lidi zemí, které uznaly jednostranné vyhlášení samostatnosti Kosova, bude se konat semifinále a finále 53. ročníku písničkové soutěže Eurovision Song Contest v jiné zemi.

Článek

European Broadcasting Union, pořadatel akce, o tom v těchto dnech jedná. Právu to řekl dramaturg českého kola Eurosongu Martin Hrdinka.

„EBU v těchto dnech jedná o případném přesunu akce. Jako nový pořadatel přichází první v úvahu Švédsko. Zájem má také Ukrajina, jejíž zástupce byl loni při finále ve Finsku druhý. Ozvalo se také Řecko a podle EBU přichází v úvahu i to, že se soutěž uskuteční ve Finsku, protože pořádalo loňský ročník a má to zažité,“ prozradil Právu Hrdinka.

Ve svém oficiálním prohlášení ovšem zachovává EBU chladnou hlavu: "Nedávné události nepůsobí zpoždění a odklady v plánování akce. S přihlédnutí k okolnostem bychom měli obdržet bezpečnostní záruky od srbské vlády." Českou republiku bude v semifinále Eurosongu reprezentovat Tereza Kerndlová. 

Kosovo  17. února vyhlásilo nezávislost , ale Srbsko zemi nadále považuje za svou součást. V posledních dnech tam dochází k násilnostem.

Reklama

Výběr článků

Načítám