Hlavní obsah

Francie poslala do ČR patnáct obrazů zabavených pašerákům

Francie ve čtvrtek vrátila České republice patnáct obrazů, které byly před rokem zabaveny dvěma českým pašerákům na francouzsko-německé hranici. S odvoláním na francouzské soudní zdroje to oznámila agentura AFP.

Článek

Zdroj obeznámený s případem sdělil, že jde o šest obrazů podepsaných Františkem Kupkou, a po třech podepsaných Toyen, Jindřichem Štyrským a španělským surrealistou Óscarem Domínguezem. AFP ale uvedla, že několik expertíz provedených ve Francii došlo k rozporným závěrům ohledně jejich autenticity. Ani zmíněný zdroj nebyl schopen potvrdit, zda jde o díla pravá.

Díla byla zabavena v autě s českou poznávací značkou. Muž a žena, kteří tvořili jeho posádku, nedokázali vysvětlit, odkud je mají. V Paříži prý měli mít schůzku s jedním obchodníkem s uměleckými předměty. Podle citovaného zdroje u nich byla nalezena také vyšší částka peněz. Totožnost dvojice, která je nyní podle AFP ve vazbě v Praze, nebyla oznámena.

Český konzulát v Paříži potvrdil, že ho loni francouzské úřady v souvislosti s případem kontaktovaly, ale dál se k němu nechtěl vyjadřovat. Mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková řekla, že o vracených dílech nic neví. V internetové policejní databázi jsou mezi odcizenými obrazy dva od Kupky a dva od Toyen, Štyrského obraz tam není žádný.

Reklama

Výběr článků

Načítám