Hlavní obsah

Říkají jí Ganjah Baby

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětadvacetiletá zpěvačka Queen Omega z Trinidadu si z důvodů, které raději nebudeme rozebírat, vysloužila přezdívku Ganjah Baby (ganja = marihuana, pozn.red.). Ať už to znamená cokoliv, Queen Omega je jedním ze skrytých pokladů současné reggae a R'n'B scény. Obrovský talent, který se možná jednou postaví do jedné řady s hvězdami jako jsou Lauryn Hill nebo Erykah Badu.

Článek

Queen Omega alias Ganjah Baby pochází z muzikantské rodiny žijící v San Fernandu na ostrově Trinidad. Její matka jí odmalička podporovala ve zpěvu a posílala jí do různých talentových soutěží. V osmdesátých letech vyrůstala obklopena tamní lidovou hudbou i jazzovými a soulovými deskami (Aretha Franklin, Anita Baker), nejvíce jí ale lákalo roots reggae a tomu se dnes věnuje především, i když občas překvapí i nádhernou moderní R'n'B baladou (např. Keep the Faith).

V roce 2000 poprvé vystupovala na Jamajce a povšiml si jí tam producent Mickey D, který jí v následujícím roce vzal s sebou do Londýna a výsledkem jejich spoupráce byl úspěšný debut Queen Omega. Brzy následovalo druhé album Pure Love a v roce 2004 Away From Babylon. Své koncertní kvality zpěvačka prokázala na několika turné po západní Evropě a USA, Česko zatím nenavštívila.

V těchto dnech vydává Queen Omega nové EP Revolution u francouzského labelu Special Delivery a na titulní písni spolupracovala s u nás poměrně známým reggae zpěvákem Gentlemanem (naposledy koncertoval v pražské Lucerně loni v listopadu).

Anketa

Oznámkujte ukázky jako ve škole:
1
55,3 %
2
12,1 %
3
5 %
4
5 %
5
22,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 141 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám