Hlavní obsah

ProTibet nabídne hraný film, koncerty i přednášky

Novinky, Stanislav Dvořák

V březnu proběhne v několika českých městech již posedmé festival ProTibet, zaměřený na šíření tibetské kultury i aktivní pomoc tamním lidem. Na programu jsou přednášky, výstavy, filmy i koncerty.

Článek

O aktuálním dění ve vzdálené himalájské zemi mohou návštěvníci festivalu pobesedovat s tibetoložkou Zuzanou Ondomišiovou a novinky z tibetského exilu se dozví od ostravského Tibeťana Jigme Tenzina, který se se svou rodinou vrátil z tříměsíčního pobytu u svých rodičů a v exilových komunitách v Indii. Promluví také cestovatel Oldřich Bubák nebo aktivista a bývalý disident Stanislav Penc.

"Nejvýznamnější akcí festivalu bude návštěva buddhistického mnicha Lamy Čhopela působícího v Maďarsku, který bude mít přednášku v Pardubicích a Ostravě. Zájemci o buddhismus můžou navštívit celou řadu akcí pořádaných centrem Buddhismu diamantové cesty," dodává Petr Dašek ze združení MOST.

Z filmů bude možno vidět dvě české premiéry (Na druhé straně Himálaje a Útěk přes Himálaj), za pozornost stojí i Snění o Lhase, hraný film tibetského autora o hledání vlastních kořenů. Pokud jde o hudbu, organizátoři slibují tradiční tibetské nástroje (damňen) i "rockový nářez".

Festival bude v březnu probíhat v Praze, Ostravě, Pardubicích, Opavě, Frýdku-Místku, Novém Jičíně, Přerově a Orlové. Podrobnosti o programu najdete na stránkách  www.protibet.org.

ProTibet má charitativní význam, chce mimo jiné propagovat možnost pomoci při výstavbě ženského buddhistického kláštera v městečku Kaze - ladackém údolí Spiti, které leží nedaleko tibetských hranic. Klášter je zapojen v projektu Kmotrovství na dálku. Právě na stavbu kláštera v Kaze půjde výtěžek všech akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám