Hlavní obsah

Radovan Lukavský byl hospitalizován

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden z nejznámějších českých herců, osmaosmdesátiletý Radovan Lukavský, byl v úterý hospitalizován ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze.

Článek

Mluvčí vinohradské nemocnice Jana Jelínková uvedla, že Radovan Lukavský byl u nich přijat a nyní leží na kardiologické klinice. Lukavský má dlouhodobé potíže se srdcem. "Postihla ho náhlá slabost, není v ohrožení života," řekla Novinkám Jelínková.

"Pan Lukavský byl hospitalizován v jedné z pražských nemocnic, zatím čekáme na výsledky lékařských vyšetření," sdělil Novinkám před třetí hodinou odpoledne mluvčí činohry Národního divadla Tomáš Staněk.

Hamlet i F.L. Věk

Radovan Lukavský se proslavil v divadelních rolích (Obchodník s deštěm, Hamlet) i ve filmu. Zahrál si např. v Králi Šumavy a vůbec nejpopulárnější je jeho role Václava Tháma v televizním seriálu F. L. Věk.

Narodil se v roce 1919 v Praze. Jeho matka, ochotnická herečka Marie Lukavská, ho od malička vedla ke křesťanství, a v mládí se proto chtěl stát knězem. Za druhé světové války byl totálně nasazen v Německu, a univerzitní studium proto mohl dokončit až později.

Jako herec působil v Městských divadlech pražských, od roku 1957 je členem činohry Národního divadla. Je znám také svou pedagogickou činností na Akademii múzických umění. Bývalý prezident Václav Havel mu udělil Medaili za zásluhy a získal také Cenu Thálie za celoživotní mistrovství.

Reklama

Výběr článků

Načítám