Hlavní obsah

Britové mají novou popovou bohyni

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku ledna jsme na Novinkách poprvé upozorňovali na vycházející hvězdičku z Walesu, která by to mohla "někam dotáhnout". Ani ne po dvou měsících je z hvězdičky hvězda, která stanula na vrcholu britské singlové hitparády. Říká si Duffy.

Článek

Třiadvacetiletá zpěvačka, která pochází z městečka Nefyn, o sobě říká, že nemá umělecké rodinné zázemí, žádné hudební vzdělání, ba ani kvalitní sbírku desek. Přesto prý odmalička sama od sebe začala zpívat "blues".

Všichni hudební publicisté, kteří ji viděli a slyšeli, se zatím shodují na jednom jméně: Dusty Springfield. Podoba s touto slavnou "bílou černoškou" a ikonou šedesátých let je v jejím případě tak nápadná, až se zdá, že to snad dělá schválně.

Ale Duffy je z toho spíše rozpačitá, v jednom rozhovoru pro BBC dokonce přiznala, že donedávna vůbec nevěděla, kdo Dusty Springfield byla a co znamenala. Vzápětí dodala, že teď už ví, že má před sebou ještě dlouhou cestu, aby si takové přirovnání vůbec zasloužila.

Zatím prokázala velký pěvecký talent i vkus pro inteligentní repertoár použitý na debutu Rockferry. Duffy šikovně "vysála" atmosféru starého rhytm and blues a přidala něco nového ze sebe, aniž by se ale pokoušela o moderní zvuk, jako to dělá např. komerčně velmi úspěšná Christina Aguilera.

Duffy naopak nechává zvuk co nejvíce "motownský" a její hlas je v retro-soul-jazzových aranžích o to více strhující. Nezbývá než hořce konstatovat, že v české hitparádě s tímto přístupem na rozdíl od té britské zcela určitě nezvítězí.

Reklama

Výběr článků

Načítám