Hlavní obsah

Zlatého medvěda na Berlinale získal brazilský film

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Sošku Zlatého medvěda za nejlepší film filmového festivalu Berlinale překvapivě získal brazilský film Tropa de Elite (Elitní četa). Stříbrného medvěda za režii si odnesl režisér Paul Thomas Anderson za snímek o bezohledném ropném magnátovi Až na krev.

Foto: Reuters

Zlatého medvěda si odnesl brazilský film Tropa de Elite.

Článek

Překvapivý vítěz Berlinale zachycuje boj elitních policejních jednotek proti drogovým gangům v brazilských velkoměstech. Film v Berlíně budil rozporuplné reakce - jedni jej považovali za krajně pravicovou propagandu, druzí oceňovali realistické vykreslení prostředí plného násilí a korupce.

Brazilský snímek před dnešním gala večerem nepatřil mezi favority. Tím byl film Až na krev, který však už běží v amerických kinech a byl nominován na osm Oscarů, které se budou vyhlašovat příští víkend. Až na krev však získal kromě režisérského Stříbrného medvěda také sošku za mimořádný umělecký výkon za doprovodnou hudbu. Andersonův snímek získal v německé metropoli hlavní trofej před osmi lety za Magnolii.

Naprázdno nevyšel ani druhý favorit na hlavní trofej. Představitelka hlavní role v britském komediálním filmu Happy-Go-Lucky Sally Hawkinsová, která je skutečným objevem letošního Berlinale, získala Stříbrného medvěda za nejlepší ženský herecký výkon. Film natočil režisér Mike Leigh, který se proslavil například snímkem Tajnosti a lži.

Stříbrnou sošku za nejlepší mužský herecký výkon ve festivalovém paláci na Postupimském náměstí převzal íránský herec Réza Nadží za svou roli ve filmu Zpěv vrabců.

Hlavní festivalová porota v čele s řeckým režisérem Constantinem Costou-Gavrasem posuzovala 21 filmových děl.

Občan Havel zaujal

Nesoutěžní český dokument Občan Havel měl kladné ohlasy i v místním tisku a jeho producenti v Berlíně uzavřeli smlouvu s německou společností Deckert Distribution, která bude film prodávat do zahraničí. Vedle evropských distributorů projevily o film zájem i dvě společnosti z USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám