Hlavní obsah

Pláč pro Amy Winehouse

Právo, Šárka Hellerová a Jaroslav Špulák

Britská zpěvačka Amy Winehouse (24) získala v pondělí ráno v Los Angeles pět pozlacených gramofonků, hudebních cen Grammy. Nevyzvedla si je ale osobně. S tamním Staples Center byla ve spojení přes satelitní vysílání, neboť americká ambasáda v Londýně tak dlouho váhala s udělením víza pro ni, až už nebylo možné do Los Angeles letět.

Foto: Universal Music, Právo

Amy Winehouse se nyní léčí na odvykací klinice v Londýně.

Článek

Vízum nakonec obdržela, ovšem den před slavnostním ceremoniálem. Nebyla už schopna naplánovat cestu tak, aby akci stihla. Poděkovala všem, kteří jí k vízu pomohli, a omluvila se za to, že do Ameriky necestuje.

Složitost byla i v tom, že se v těchto dnech léčí na klinice v Londýně ze své závislosti na drogách a alkoholu. Její management musel vynaložit velké úsilí, aby ošetřující lékaře přesvědčil, že satelitní spojení s Amerikou bude v neděli v noci důležité a historické, tudíž si jejich svěřenkyně musí odskočit mimo ústav.

Lékaři i fanoušci ale vědí, že návykové látky jí udělaly ze života peklo. „Kdybych neměla hudbu,“ říká Amy, „asi bych tu už nebyla. Drží mě nad vodou.“

Na desce Back To Black zpívá: „Chtěli by, abych šla na odvykací kúru, ale já říkám ne, ne, ne.“ Bylo to tehdy, v roce 2006, kdy deska vyšla, velmi sebeironické. Současně poněkud krátkozraké.

Vděčný objekt bulváru

Víza od Američanů nedostala za to, že loni v říjnu byla vyhoštěna z Norska kvůli přechovávání marihuany. A nepomohly jí ani 18. ledna zveřejněné záběry, na kterých ve svém londýnském bytě kouří něco, co redaktoři listu The Sun nazvali crack. Stalo se to několik hodin předtím, než svědčila u soudu se svým manželem. Když odcházel ze soudní síně, křičela jako smyslů zbavená, že ho miluje, čímž opět aktivizovala média, která ji za to všechno mají velmi ráda.

Snímky rozcuchané, bezmocné, opilé a žalostně vyhlížející zpěvačky jsou k nalezení takřka všude. Často vystupovala pod vlivem alkoholu nebo drog a své jinak krásné písničky zpívala prachmizerně. V srpnu se předávkovala a musela odvolat několik koncertů. Když se vrátila, nebylo to pořád ono. Po bídných vystoupeních ve Velké Británii, kdy na ni její příznivci dokonce pískali, odvolala celé loňské podzimní turné. Namísto aby přiznala, že problém je v ní, vyhlásila: „Nemohu být na pódiu bez svého milovaného Blakea.“

Její manžel Blake Fielder – Civil ale k dispozici být nemohl, protože bručí ve vězení v Pentonville za rvačku v jednom klubu a o svém osudu píše knihu, jak uvedl. A tak se na stranu Amy přidal alespoň Pete Doherty, chlapík z britské hudební scény, který má s drogami podobný problém jako ona. V prosinci ji podpořil písničkou Albion na koncertě své kapely Babyshambles. „Amy je skvělá holka a tahle písnička je pro ni, aby se přestala trápit,“ huhlal z pódia. Britský tisk ovšem soudí, že právě přátelství Amy s Petem nevěstí nic dobrého. Mnohem snáze a v podstatě bez následků jí odpustil, jak před dvěma lety pískala při písničce U2, protože se prý na té akci nudila.

Čeká na ni Bond

Přesto je Amy Winehouse velkou osobností současné hudební scény. Osobností skutečnou, znamenitou zpěvačkou a vynikající autorkou, neboť písně, které nabízí světu, si sama skládá. Po dlouhé době se na hudební scéně v její osobě objevila vokalistka, pro kterou jsou termíny r’n’b a soul opravdu citovou záležitostí. Zpěvačka, která netvoří kvůli slávě v záři reflektorů, ale kvůli nutnosti sdělení a také tomu, aby přežila.

Na jejích vydařených koncertech davy jásají a pláčou dojetím, neboť námořnicky potetovaná dcera taxikáře a lékárnice zpívá tak, jako by to bylo naposledy.

Budoucnost má Amy ve svých rukou. Pokud se rychle zmátoří a dostane se „čistá“ za brány odvykací kliniky, je favoritkou číslo jedna na nazpívání titulní písničky k nové bondovce Quantum of Solace. Podle producenta filmu, jehož premiéra se plánuje na 7. listopad 2008, má ze všech uchazeček a uchazečů nejzajímavější hlas.

Budoucnost Amy je krajně nejistá

George Michael o ní řekl, že je nejlepší zpěvačka, jakou ve své kariéře slyšel. Rapper Kanye West prohlásil, že je neskonale talentovaná, jen by se měla zbavit drog.

Britský zpěvák Mika se již několik měsíců snaží přimět ji ke spolupráci, zatím bezúspěšně. Módní návrhář Karl Lagenfeld ji přirovnal k Brigitte Bardot a společnost Universal Music, u které vydává alba, se nechala slyšet, že ji nehodí přes palubu, naopak je připravena ji na nelehké cestě k čistotě podporovat. Za talent má podporu. Aby ale nahrála své třetí album, musí udělat všechno pro to, aby se nenaplnila slova britského zpěváka Iana Browna, který si myslí, že je už ve stavu, kdy není šance vrátit se zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám