Hlavní obsah

Hollywoodské hvězdy vyzývají k odvrácení stávky herců

Hollywoodské hvězdy George Clooney, Robert De Niro, Tom Hanks a Meryl Streepová vyzývají Sdružení filmových a televizních herců (SAG), aby co nejdříve zahájilo jednání o nové pracovní smlouvě, a odvrátilo tak stávku. Čtveřice oscarových herců uveřejnila výzvu k jednání v odborných časopisech Daily Variety a Hollywood Reporter.

Článek

SAG podporovalo stávku filmových a televizních scenáristů, která skončila ve středu díky předběžné dohodě s filmovými studii, ale ještě nezačalo jednat o přípravě nového kontraktu. Platnost současné smlouvy vyprší 30. června. Scenáristé zahájili protestní stávku v listopadu, aby si na studiích vymohli především vyšší zisky z internetové filmové distribuce.

Výbor SAG pro mzdy a pracovní podmínky se nyní připravuje na jednání se sdružením filmových a televizních producentů, které vede vyjednávání se studii.

I když scenáristé stávku ukončili, je Hollywood de facto nadále ve stávce, protože filmová studia odmítají přistoupit na návrhy, pokud by hrozilo, že by mohla být kvůli stávce herců zavřena.

Unavený Hollywood

Poslední velká stávka SAG v roce 1989 trvala tři měsíce. V roce 2000 stávkovali herci šest měsíců. Ředitel SAG Douf Allen ve středu řekl, že svaz, který reprezentuje 120 000 herců, zahájí jednání "v době, která bude pro jeho členy nejvýhodnější".

George Clooney ale minulý týden upozornil, že Hollywood je už unavený ze stávky, a varoval představitele SAG, že čím déle budou čekat na zahájení jednání s filmovými a televizními producenty, tím více budou ztrácet na vyjednávací síle. Členové svazu scenáristů budou o navrhované tříleté smlouvě, která přiznává scenáristům podíl na ziscích za internetovou filmovou produkci, teprve hlasovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám